Stint, segway en elektrische step krijgen kentekenplicht

nieuws
Foto: Zibkip - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=125307874

In het Groningse straatbeeld komen ze regelmatig voorbij: elektrische steps en segways. Deze voertuigen moeten vanaf volgend jaar een kenteken gaan voeren. Dat heeft het kabinet besloten.

De bedoeling is dat de zogeheten registratie- en kentekenplicht op 1 juli ingaat. Dit betekent dat bijzondere bromfietsen, die vanaf dan verkocht worden, een registratie- en kentekenplicht hebben. Eigenaren die al een segway of elektrische step hebben, krijgen een jaar de tijd om hun voertuig te registreren, en een kenteken aan te vragen.

In Groningen zit de verkoop van bijzondere bromfietsen in de lift. Een trend die ook landelijk wordt gezien. Door de kentekenplicht in te voeren moet het makkelijker worden om niet-goedgekeurde bromfietsen op te sporen. Omdat de voertuigen nu veel op elkaar lijken, kan er geen goed onderscheid worden gemaakt. “Dat vind ik onwenselijk, want niet-goedgekeurde voertuigen zijn niet veilig genoeg bevonden”, aldus minister Markt Harbers (VVD) van Infrastructuur. “De invoering van een kentekenplicht zorgt ervoor dat mensen én handhavers in één oogopslag kunnen zien of zij met dit voertuig mogen rijden.”