Het vergroenen van de Nieuwe Sint Jansstraat is maar ten dele gelukt. Dat bleek zaterdagavond tijdens de uitzending van het televisieprogramma ’12 straten groen’, dat te gast was in Groningen.
Het programma van KRO-NCRV trok het afgelopen jaar door Nederland. In elke provincie ging het team, onder leiding van Anita Witzier en boswachter Tim Hogenbosch, de strijd aan met de verstening van de Nederlandse straten. Tegels werden omgeruild voor groen. Witzier en Hogenbosch werden daarbij geassisteerd door groenexperts Anne Wieggers en Martin Stuger, en een fanatieke groep bewoners. De afgelopen weken werden al verschillende straten in het land omgetoverd in groene pareltjes. Ook voor de Nieuwe Sint Jansstraat waren er grote plannen.
Geen betrokkenheid
In de Nieuwe Sint Jansstraat wonen oudere bewoners en een groep studenten. Tijdens het programma blijkt dat voornamelijk de studenten geen betrokkenheid tonen. Terwijl dat wel het doel is van het programma, om het samen op te pakken en het samen te onderhouden. Als na een jaar de balans wordt opgemaakt blijken de aangelegde tuintjes voor de studentenhuizen niet onderhouden te worden, groeit het onkruid er weelderig, en worden fietsen in de groenstroken geparkeerd.
“Zelf iets doen, ho maar”
Op sociale media ergeren verschillende mensen zich over de opstelling van de studenten. Dolf: “De studenten laten het lekker afweten. De mond vol over klimaat en milieu, maar er zelf iets voor doen, ho maar.” Iemand anders schrijft: “Dat was wel heel optimistisch om te denken dat een straat, die vlakbij de grootste studentenvereniging van Groningen ligt, groen zou blijven, en dat fietsen niet tussen de planten gesmeten zouden worden.”
“Ik vind het onsportief”
In de uitzending probeert boswachter Tim op allerlei manieren de studenten bij het project te betrekken. Dat er zoveel aandacht is voor de studenten kan ook op kritiek rekenen. Jennie vindt de programmamakers onsportief: “Zelf niet inschatten, of even uitzoeken, dat studenten gewoon hun fiets kwijt moeten kunnen, en andere prioriteiten hebben dan een magnolia op de stoep. En dan het héle programma de studenten in een lui, lantefanterig daglicht plaatsen. Ik vind dat onsportief.” Bij het vergroenen van de straat worden verschillende fietsenrekken weggehaald. Marjan: “Je haalt fietsenrekken weg, maar plaatst niet iets nieuws ervoor terug. Had voor een paar goede fietsenstallingen of -rekken gezorgd, dan hadden die tuintjes nu niet vol fietsen gestaan.”
Contacten zijn hechter geworden
Is het project dan volledig mislukt? Nee. Na een ontwerpfase, en hard werken, zijn in de straat verschillende geveltuintjes gerealiseerd en er is bij het buurtcentrum een mini-tuin aangelegd. De straat is er mooier door geworden, zo vinden de oudere bewoners. Ook zijn de contacten onderling hechter geworden. Maar niemand zal ontkennen dat Groningen een studentenstad is, met de grillen die daar bij horen. Een voedrbakje voor vogels, dat tijdens het project werd geplaatst, bleek de volgende dag al gestolen te zijn. En ook verschillende planten zijn spoorloos verdwenen. “Rozenstruiken jatten. Hoe triest ben je dan?”, schrijft iemand op X.
Komende zaterdag vindt de laatste aflevering van het programma plaats. Dan is men te gast in Leeuwarden. Kijkers kunnen hun oordeel over de straten geven via de website van het programma. De beste straat wint een regenton.
Na een koude week met winterse buien lijkt het zondag met 16 graden wel voorjaar.…
FC Groningen heeft zaterdagavond met ruime cijfers verloren van PSV. In Eindhoven was de landskampioen…
Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond wederom 3 wedstrijdpunten kunnen bijschrijven. De Groninger volleyballers wonnen de…
De intocht van Sinterklaas in Meerstad is ondanks diverse problemen goed verlopen. Volgens Frits Gosman…
Door de winterse omstandigheden ging er zaterdag een streep door de meeste voetbalwedstrijden in de…
Politieagenten hebben zaterdagmiddag twee winkeldieven aan kunnen houden die hun slag hadden geslagen bij meerdere…