Voederbieten niet aan te slepen op de Vismarkt: “Belangstelling voor de traditie groeit”

De traditie bestaat al veertig jaar, en lijkt dit jaar in populariteit toe te nemen: het gebruiken van voederbieten als lampion voor Sint Maarten. Hein Bekenkamp van de Koninklijke Vereeniging Voor Volksvermaken is trots.

Hoi Hein! Jullie hebben vandaag voederbieten uitgedeeld op de Grote Markt. Hoe ging dat?
“Dat ging heel goed. We waren om 11.30 uur bezig met de opbouwwerkzaamheden toen de eerste mensen al langs kwamen. Of we al voederbieten hadden, want men wilde graag door naar de Plantsoenloop. Natuurlijk hadden we die. We zijn een groot deel van de middag doorgegaan, en het was de hele tijd een komen en gaan van mensen. Uiteindelijk hebben we zo’n 150 voederbieten weggeven van de duizend die we hebben.”

Niet alles is dus weggegaan?
“Nee. De 150 was wel het maximum voor vandaag. De komende dagen gaan we ook langs zes scholen, waar we kinderen de bieten gaan geven. In klassenverband gaan ze vervolgens aan de slag om lampions te maken. Daarnaast zijn er verschillende andere adressen waar we bezorgen. Dus om je vraag te beantwoorden, de 150 was voor vandaag het maximum. Meer konden we niet weggeven.”

Nu hebben we de afgelopen jaren vaker gesproken, en dan vertelde je dat het met de belangstelling wel wat beter kon …
“Absoluut. Ook als vereeniging hebben we de voorbije jaren wel eens gezegd, zo, is dit het dan? Natuurlijk weten we niet hoeveel voederbietlampions er gemaakt gaan worden, maar de voortekenen zijn heel goed. Als we kijken naar de belangstelling vandaag, maar ook naar de interesse de afgelopen periode, dan maakt ons dat heel blij. En je hebt ook gelijk. We doen dit al sinds de jaren tachtig. Dus het is een traditie met al een flinke geschiedenis.”

Tekst gaat verder onder de foto:


Op de Vismarkt werden zaterdag zeker vijftig voederbieten uitgehold. Foto: Rieks Oijnhausen

Kinderen kunnen de komende dagen aan de slag om de mooiste lampions te maken. Ik heb ook begrepen dat je een handje geholpen hebt …
“Haha, ja. Het begint allemaal met het uithollen van de biet. Op de markt hadden we vanmiddag een boormachine staan, waarmee dat gedaan kon worden. Ik heb denk ik wel vijftig bieten uitgehold. En het is best wel een hilarisch effect. Bij de eerste boring, wanneer de spetters je om de oren vliegen, zie je iedereen kijken, wat gebeurt daar nou? Wel hebben we vandaag gemerkt dat het heel belangrijk is om in de toekomst ook informatie in de Engelse taal paraat te hebben.”

Hoe bedoel je dat precies?
“Het internationale karakter in de stad neemt toe. Als er dan mensen bij je komen, die de Nederlandse taal niet machtig zijn, en je moet in het Engels uitleggen waar je mee bezig bent, en waar het voor is, dan is dat een hele klus. Dus dat is een leerpunt voor de komende jaren, om daar ook in te gaan voorzien.”

Volgende week vindt de grote optocht plaats. Maar ook komende dagen zijn er al activiteiten in het kader van Sint Martinus hè?
“Dinsdag begint er in het Museum aan de A een expositie over Sint Martinus, die tot en met zondag is te bekijken. Dit richt zich met name op de gebruiken rond deze dag. Woensdagavond is er in het museum een verhalencafé. Er zullen dan leuke verhalen over dit thema verteld gaan worden. Woensdagmiddag vindt er op de binnenplaats van het museum een workshop voederbietenlampions maken plaats. Dus iedereen die vastloopt in het maakproces, die kan dan terecht voor hulp.”

En volgende week zaterdag is dan de dag dat het lampje branden mag …
“Voorafgegaan door een showband uit Roden zal Sint Martinus te paard vanaf het Hereplein naar de Martinikerk lopen. We hopen dat het een hele grote optocht gaat worden met veel kinderen en veel lampions. Een onderdeel zal de opening van het Gulden Martinusweg zijn. Een groep mensen is afgelopen woensdag begonnen met lopen vanuit het stadhuis van Utrecht en men hoopt volgende week zaterdag te arriveren in de stad. Zij sluiten zich aan bij de optocht. Vervolgens vindt er in de Martinikerk een programma plaats waarbij onder andere de mooiste lampions een prijs krijgen. Sowieso is er voor alle deelnemers een leuke verrassing.”

Kortom, jullie kijken tevreden terug naar deze dag?
“Jazeker. Het was gezellig, er was veel belangstelling. En we hopen dat er de komende dagen hele mooie lampions gemaakt gaan worden.”