Weer drie gevallen van blauwtong in Groningen

nieuws
Foto: Skitterphoto via Pexels.com

Na de eerste vaststelling van een geval van blauwtong in onze gemeente (in Onnen) vorige week laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag weten dat daar de afgelopen zeven dagen nog eens drie gevallen bij zijn gekomen.

De drie nieuwe besmettingen met het virus zijn vastgesteld in Groningen, Garmerwolde en Haren. De drie nieuwe besmettingen zijn klinisch vastgesteld, in tegenstelling tot het geval van vorige week. Toen bleek uit de symptomen van het getroffen dier in Onnen overduidelijk dat het blauwtong had.

De ziekte heeft zich inmiddels uitgebreid naar alle provincies. In de provincie Groningen zijn tot nu toe 48 gevallen gemeld. Inmiddels zijn in Nederland sinds begin september meer dan vierduizend besmettingen vastgesteld. De Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie denkt dat dit aantal mogelijk tien keer hoger ligt en spreekt van 30.000 overleden dieren door de ziekte

Het blauwtongvirus komt voornamelijk voor bij schapen en runderen, maar ook andere herkauwers kunnen besmet worden. De besmettingen komen door de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het virus. Dieren met het virus krijgen (naast de zeldzame blauwe tong) hoge koorts en pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven. Daarnaast krijgen ze zwellingen van de kop, tong en lippen, waardoor eten moeilijk of onmogelijk wordt. Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden.

Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Runderen en geiten kunnen het virus ook krijgen, maar hebben er vaak minder last van. Ze kunnen het virus wel verspreiden. Hoe het virus verder verloopt, lijkt afhankelijk van het weer. Knutten blijven vaak actief tot november, maar als het lang warm en vochtig blijft, zijn de vliegen langer actief.

Blauwtong is geen zoönose. De ziekte kan daardoor niet overgaan van dier op mens.