Groninger Jimmy Dijk nieuwe fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

Groninger Jimmy Dijk wordt de nieuwe fractievoorzitter van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer. Dat maakt de SP woensdagochtend bekend.

Afgelopen week maakte Lilian Marijnissen bekend op te stappen als fractievoorzitter. Met haar als lijsttrekker haalde de SP 5 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Na het vertrek van Emile Roemer daalde bij iedere verkiezing het aantal zetels. Lilian Marijnissen merkte dat er binnen de partij behoefte was aan een nieuw gezicht.

Bij de opvolging van Marijnissen leek het vervolgens te gaan tussen twee Stadjers: Jimmy Dijk en Sandra Beckerman. De partij kiest dus uiteindelijk voor Dijk, die tijdens de verkiezingen op de vierde plek op de lijst stond.

Dijk zat 12,5 jaar in de Groningse gemeenteraad waarvan 8 jaar als fractievoorzitter. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 stond Dijk op de tiende plaats, maar haalde de SP 9 zetels. Doordat Maarten Hijink vroegtijdig de Kamer verliet mocht Dijk zijn plaats innemen. Vanaf 19 april van het afgelopen jaar tot aan nu hield Dijk zich als Kamerlid vooral bezig met de portefeuille zorg.