Categorieën: Nieuws

Negen donoren met meer dan 25 nakomelingen uit zaaddonorbank LUMC; ook zaad geleverd aan Groningen.

De registratie van de in 2004 gesloten zaaddonorbank van het AZL/LUMC blijkt incompleet. Daardoor is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel kinderen uit Groningen zijn verwekt met zaad uit deze donorbank. Daarnaast blijkt dat van de 1141 geregistreerde zwangerschappen bij 9 van de 115 donoren sprake is van een donor met meer dan 25 nakomelingen.

Dat meldt Omroep West dinsdagochtend.

Het AZL/LUMC heeft van 1977 tot 2004 een donorbank gehad voor kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID). Naar aanleiding van recente verzoeken van KID-nakomelingen om informatie over donoren, is het archief van deze donorbank geanalyseerd.

Uit de analyse komen twee zaken naar voren: de registratie blijkt incompleet en van de 1141 geregistreerde zwangerschappen is bij 9 van de 115 donoren sprake van een donor met meer dan 25 nakomelingen. Daarnaast kan van 80 van de 1141 nakomelingen niet worden nagegaan wie de donor is, omdat hierover registratiegegevens ontbreken.

Ook zaad naar Groningen gestuurd

Alle vrouwen en nakomelingen die bekend zijn bij de LUMC-zaaddonorbank krijgen de mogelijkheid om meer informatie op te vragen, zodat kan worden uitgezocht hoeveel nakomelingen van hun donor geregistreerd staan. Het LUMC weet niet waar de moeders en nakomelingen inmiddels wonen, maar wel in welke postcodegebieden ze destijds woonachtig waren. Dit betreft het westen van het land.

Maar op zeer beperkte schaal is er ook donormateriaal gedeeld met klinieken in Leeuwarden en Groningen. Ook vanwege het recht op niet weten, worden deze groepen niet persoonlijk benaderd, maar via dit landelijk bericht opgeroepen zich desgewenst te melden.

‘Moeilijke en emotioneel belastende keuze maken’

“Het LUMC realiseert zich dat ouders, nakomelingen en donoren nu worden geconfronteerd met onrust en onzekerheid”, schrijft het ziekenhuis in Leiden over de zaak. “De betrokkenen moeten een moeilijke en emotioneel belastende keuze maken om wel of geen verzoek tot informatie bij het LUMC in te dienen. Welgemeende excuses zijn daarom, ook na zoveel jaar, op zijn plek. Het LUMC zal zijn uiterste best doen om moeders en/of nakomelingen zo goed mogelijk van informatie te voorzien.”

Het LUMC heeft een onafhankelijk onderzoeksteam aangesteld om de bevindingen te beoordelen. Verder is de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de hoogte gesteld.

Tom Veenstra

Recente berichten

Winterse buien in de nacht naar vrijdag; vrijdag overdag geleidelijk vaker regen

Komende avond trekken naar het oosten winterse buien weg gevolgd door enkele opklaringen. Na middernacht…

7 uur geleden

Code oranje tot vrijdagochtend: sneeuwval zorgt voor verkeershinder (update)

Het KNMI heeft tot vrijdagochtend code oranje afgegeven voor de hele provincie vanwege gladheid en…

8 uur geleden

Stapvoets rijdend verkeer richting Hoogezand, alternatieve routes lopen ook vol

Door flinke vertragingen donderdagavond op de A28 en de A7 richting Hoogezand, leidt dit ook…

10 uur geleden

Gedeelte Turfsingel vanaf maandag twee weken afgesloten

Het gedeelte van de Turfsingel tussen de W.A. Scholtenstraat en de Bloemstraat is van maandag…

12 uur geleden

Cadeautjes voor kinderen: Sinterklaasmarkt bij Quiet Groningen

Een skateboard, Playmobil of een leuk kinderboek: bij de speciale Sinterklaasmarkt voor de members van…

13 uur geleden

Urenlang protest tegen onderwijsbezuinigingen en langstudeerboete

Zo'n dertig studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool hebben donderdagmiddag urenlang geprotesteerd tegen bezuinigingen op…

14 uur geleden