In 1910 werd in een loods in de wijk Helpman één van de eerste vliegtuigen van Nederland gebouwd: de Helpman 1. Als het aan een paar enthousiastelingen ligt, gaat hij over een paar jaar weer vliegen.
Ruim drie jaar geleden is de stichting De Vliegende Helpman opgericht, met als doel een veilig vliegende replica te bouwen. Ook Emil Koopmans kwam een kijkje nemen. Hij is een kleinzoon van één van de bouwers, van dik honderd jaar geleden.
Zijn grootvader, de toen 18-jarige Emile de Schepper, zag in 1910 een vliegdemonstratie in wat nu de stadswijk Helpman is. Samen met een vriend bouwde hij zelf een vliegtuig, in de biljartfabriek van zijn vader. Een jaar later was het toestel klaar en werd ermee gevlogen. In september van dat jaar storrte de Helpman 1 echter neer in Wassenaar. De piloot raakte zwaar gewond, en dat betekende het einde van de pionierstijd.
Herman Kuis en een aantal andere enthousiastelingen vatten een paar jaar geleden het plan op, een replica te bouwen dat daadwerkelijk kan vliegen. Ze zijn inmiddels druk bezig met het bouwen van schaalmodellen en in 2026 moet de Helpman 2 echt gaan vliegen.
Kuis haalt zijn motivatie uit het feit dat hij gefrustreerd raakte door alles wat de laatste jaren fout ging in Groningen, zoals de afhandeling van aardbevingsschade. De Helpman 1 staat voor innovatie, durf en pioniersgeest. Iets wat Groningen volgens Kuis goed kan gebruiken om dat gevoel terug te brengen.