In Ooggetuigen van de Gaswinning worden de komende twee jaar minimaal honderd interviews afgenomen met inwoners en betrokkenen over de gaswinning. Met het project willen de initiatiefnemers een levendige en persoonlijke kijk op de geschiedenis tot stand brengen.
Vanaf eind april wordt een start gemaakt met het afnemen van interviews. De mensen worden vastgelegd op video en vertellen over hun persoonlijke ervaringen met de gaswinning. Volgens Nienke Busscher van Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, één van de initiatiefnemers, kan het project van grote waarde zijn: “Het project kan dienen als een collectief geheugen voor wat zich in het gaswinningsdossier afspeelt.” Daarnaast vindt Busscher dat er van deze ervaringen moet worden geleerd: “We vinden het ook belangrijk om systematisch lessen te trekken voor toekomstige mijnbouw.”
Volgens Geestelijke Verzorging Aardbevingsgebied Groningen, een andere initiatiefnemer, is het van belang om deze verhalen vast te leggen: “Na al die jaren van ontkenning en miskenning, die zo ingrijpend het leven van ons Groningers hebben getekend, mogen de verhalen nooit meer vergeten worden.”
Oral history
De methode die wordt gebruikt voor het project heet ‘oral history’, ook wel mondelinge overlevering genoemd. Het draait bij deze methode om het verzamelen, bewaren en analyseren van verhalen, herinneringen en ervaringen van individuen over gebeurtenissen, culturen en tradities.
De Groninger Archieven conserveren al het originele materiaal zodat er een bron voor de eeuwigheid ontstaat.
Meer informatie over Ooggetuigen van de Gaswinning is te vinden op www.ooggetuigenvandegaswinning.nl.