Categorieën: Nieuws

Gemeente en provincie roepen stadjers op mee te denken over bereikbaarheid ‘Westflank’

De ‘Westflank’ van de stad wordt flink uitbreid. In de periode tot 2040 moeten daar 11.000 nieuwe woningen bij komen. Hoe hou je die kant van de stad dan bereikbaar? De gemeente en provincie vragen bewoners van de stad mee te denken.

De Westflank van Groningen, waar 11.000 nieuwe woningen moeten komen, is het gebied tussen het Reitdiep en het Aduarderdiep/ Zuidwending, en tussen A7/N7 en N355. De nieuwe Suikerzijde (waar 5.000 woningen komen) en de Held III vallen ook in dit gebied.

Knelpuntenkaart

Het woon-werkverkeer wordt met 11.000 woningen alleen maar drukker. Ook groeiende bedrijventerreinen trekken in de toekomst steeds meer verkeer. De provincie en gemeente hebben voor de hele verkeerssituatie daarom een knelpuntenkaart gemaakt om de verkeersopstoppingen van de toekomst inzichtelijk te maken.

Een voorbeeld van een verkeersprobleem is dat er steeds meer sluipverkeer door Vinkhuizen gaat. Ook zal het kruispunt tussen Ring West en de Siersteenlaan door drukte vaker stilstaan bij de verkeerslichten.

Oplossingen

Om dat soort problemen aan te pakken geven de interactieve kaarten voorbeelden van oplossingen. Een optie is nieuwe fietspaden aanleggen, nieuwe bushaltes bouwen, drempels toevoegen of bijvoorbeeld een nieuwe rondweg aanleggen.

Op de website van stemvan.groningen.nl kan tot en met 24 juni gereageerd worden. Op woensdagavond 12 juni organiseren Rijk en regio ook een inloopbijeenkomst in ’t Vinkhuys van 19:00 tot 21:00 uur.

Gemeente en provincie willen ook weten welke ideeën er missen. En ze willen weten welke oplossing als eerste aangepakt moet worden, want door geldproblemen kan niet alles direct uitgevoerd worden.

In november 2024 wordt daarom besloten welke maatregelen het eerst worden genomen. Andere maatregelen worden later bekeken.

Geldprobleem

Het Rijk heeft 82 miljoen euro toegezegd in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). De provincie en de gemeente leggen daarnaast ook 82 miljoen euro bij, maar zoeken nog naar extra geld. Hoeveel extra geld zij nodig hebben, is niet bekend.

Lars Faber

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden