Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

nieuws
Foto: Iris van der Valk

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025.

Vanaf november verkent zij in twee openbare Studium Generale-programma’s de betekenis van authenticiteit en originaliteit. Daarnaast verzorgt zij werkcolleges voor een groep geselecteerde studenten waarin stijl en oorspronkelijkheid centraal staan. Het draait onder meer om vernieuwing en verrassing.

Marja Pruis schreef onder meer voor De Groene Amsterdammer en zit sinds 2008 in de redactie van De Groene. Ze schrijft literaire kritieken, essays en een tweewekelijkse column,

Haar romans Bloem (2002), De vertrouweling (2005) en Atoomgeheimen (2008) ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Marja Pruis was eerder gastschrijver aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, bij de vakgroep Neerlandistiek van de Universiteit Utrecht, en gaf colleges creatief schrijven en journalistieke kritiek aan de UvA.

Sinds 1986 is aan de RUG elk najaar een gastschrijver verbonden. Die verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Gerrit Krol, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Kader Abdolah en Arthur Japin.