Categorieën: Nieuws

‘Amerikaans daklozenkamp’ aan Spilsluizen: ‘Hoop dat gemeente zich schaamt’

Het politieke vragenuurtje van komende woensdag in het Stadhuis gaat hoogstwaarschijnlijk bijna alleen maar over één onderwerp: het veldje voor de opvang van daklozen van Open Hof aan de Spilsluizen, waar sinds een aantal maanden steeds meer daklozen verblijven en overnachten.

Stadsblog Sikkom besteedde op Tweede Pinksterdag uitgebreid aandacht aan de situatie op het grasveldje. OOG nam dinsdag ook een kijkje en constateerde hetzelfde: een tiental daklozen hangt rond op het grasveldje.

Buurtbewoners hebben flinke overlast door de aanwezigheid van de daklozen en verslaafden: lawaai, drugsgebruik, ontlasting in de bosjes en overal afval.

Vanuit de gemeenteraad volgen dinsdag veel verbaasde en boze reacties over de situatie. Onder de meer de Stadspartij 100% voor Groningen, de PVV, het CDA en de Partij voor de Dieren willen van het college weten hoe de situatie is ontstaan en wat de gemeente gaat doen om een oplossing te vinden.

‘Schaam mij diep en ik hoop de gemeente met mij!’

“Enige tijd geleden heb ik namens mijn fractie nog vragen gesteld aan het college over of er sprake was van een toename van thuis- en daklozen en of de opvangcapaciteit voldoende was”, schrijft raadslid Yaneth Menger namens de Stadspartij. “Het college gaf aan dat er geen zorgwekkende situatie was en dat ze ook niet verwachtte dat deze situatie zich op korte termijn zou voordoen.”

Menger vervolgt: “Nu lezen wij allen dat de situatie dusdanig veranderd is en ernstig uit de hand loopt, waardoor de veiligheid van zowel de doelgroep zelf als de omwonenden niet langer gegarandeerd is. Als ik hoor dat bewoners in de constante stank van menselijke uitwerpselen moeten leven en dit niet wordt schoongemaakt ondanks herhaaldelijk melden bij de gemeente en daarnaast geen enkele reactie ontvangen, dan schaam ik mij diep en ik hoop de gemeente met mij!”

‘Leger des Heils kan weinig doen’

Volgens de PVV kan het Leger des Heils, dat sinds iets meer dan een jaar de Open Hof beheert, weinig doen aan de toeloop. Er zouden simpelweg te weinig opvangplekken zijn. “Maar zij delen ook dekens uit aan de daklozen die hier liggen”, stelt PVV-fractievoorzitter Kelly Blauw. “Zo faciliteer je het wel en zorg je ervoor dat ze blijven hangen, zeker met dit droge en warme weer. Ook worden er steeds meer onbekende gezichten gesignaleerd, veel Oost-Europeanen en daklozen uit de rest van Nederland die hierheen zijn gekomen. Wij zijn van mening dat je deze mensen sowieso geen opvang in Groningen kan bieden.”

Het CDA en de Partij voor de Dieren vragen zich af of grote toeloop van daklozen naar de Spilsluizen wordt veroorzaakt door de sluiting van de Leger des Heils-locatie aan de Kostersgang van vorig jaar: “De gemeente verwachte toen dat er hierdoor een 35 extra daklozen gebruik zouden maken van de locatie aan de Spilsluizen.”

De grootste vraag van vrijwel alle fracties is dezelfde: hoe denkt het college de situatie op te kunnen lossen. Het college komt woensdagmiddag mogelijk met een antwoord, tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het Stadhuis.

Tom Veenstra

Recente berichten

Oranje EK tompoucen en wedstrijd volgen in binnenstad

Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond op het EK in de kwartfinale tegen Turkije. Voor verschillende…

1 uur geleden

Groningen viert zaterdag Keti Koti: “Festival op drie locaties”

In Groningen vindt zaterdag de derde editie van het Keti Koti festival plaats. Met verschillende…

2 uur geleden

Knipoog van de zon tussen wolkenvelden en buitjes, halverwege volgende week ‘warme luchtbel’

Het kwakkelweer van de afgelopen dagen houdt ook komend weekend aan. Wolkenvelden en de zon…

12 uur geleden

Fietser naar ziekenhuis na forse aanrijding op Verlengde Oosterstraat

Op de Verlengde Oosterstraat heeft aan het begin van vrijdagavond een forse aanrijding plaatsgevonden tussen…

15 uur geleden

Badkat en Guppy krijgen nieuw ontwerp voor zomer in Pioenvijver van kinderen uit Oosterparkwijk

Badkat en Guppy kregen deze vrijdag een nieuw jasje in Oosterparkwijk. Kinderen uit de wijk…

15 uur geleden

Einde De Tapperij dreigt na besluit gemeente Groningen

Café De Tapperij zit in de problemen. De horecazaak aan de Grote Markt heeft van…

17 uur geleden