Veiligheid roeiers in het geding door ‘Maai mei niet’

nieuws
Foto: archief - flickr.com/photos/michaelwm25/

De veiligheid van roeiers op het Noord-Willemskanaal is in het geding. Door het gemeentelijke maaibeleid staat op diverse plekken langs het water het gras erg hoog. De fractie van Student & Stad maakt zich zorgen en heeft het College om opheldering gevraagd.

“We zijn onlangs benaderd door roeivereniging Gyas”, vertelt fractievoorzitter Daan Swets van Student & Stad. “Zij hebben aangegeven dat de veiligheid van trainende roeiers in het geding komt. Ik heb vanmiddag op de locatie gekeken en dan zie je inderdaad dat het gras en de bosschages op verschillende plekken wel erg hoog is.” Roeiers worden begeleid door trainers die op de fiets mee fietsen. “Het is door het hoge gras moeilijk om contact te leggen. Maar de trainer kan de roeiers ook niet waarschuwen als er bijvoorbeeld een tegenligger nadert omdat dit niet gezien kan worden.”

Gyas heeft de afgelopen periode het probleem aangekaart bij de gemeente. Hierop is gereageerd dat het alleen mogelijk is om een aantal gaten in de begroeiing te maken. Maar dat is niet voldoende. Swets: “Onze gemeente doet mee aan ‘Maai mei niet’ om de biodiversiteit te vergroten. Dat is heel goed en belangrijk. Maar in dat beleid zijn wel twee uitzonderingen opgenomen. Allereerst mag de verkeersveiligheid niet in het geding komen. Daarnaast wordt er ook gemaaid rond sportvelden om de toegankelijkheid op orde te houden. Bij het Noord-Willemskanaal gaat het om een combinatie van die twee facetten. Wij hopen dat er dan ook snel een oplossing komt.”

Wachten tot het 1 juni is, is volgens de politicus ook geen optie. “Het is niet zo dat als de kalender wordt omgeslagen dat er direct overal gemaaid gaat worden. Dit gebeurt in etappes. Op deze plek is de veiligheid en toegankelijkheid in geding en daar moet in voorzien worden.”