Categorieën: Nieuws

Aanhouding en doorzoeking bij vastgoedhandelaar Haren

De FIOD en de politie hebben deze donderdag drie mensen aangehouden op verdenking van valsheid in geschifte en oplichting met overheidsgeld.

Ook zijn drie woningen doorzocht, waaronder een villa aan de Rijksstraatweg in Haren en een woning in de gemeente Midden-Groningen. Twee mannen van 27 en 38 jaar en een 21-jarige vrouw, allen afkomstig uit de gemeente Groningen, zijn meegenomen voor verhoor. Tijdens het doorzoeken van de drie woningen is beslag gelegd op de administratie, digitale gegevensdragers en telefoons.

Het strafrechtelijk onderzoek begon na signalen van twee overheidsinstanties: het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Die handelen onder meer schade af en verstrekken subsidie voor gebouwen die schade hebben geleden door aardbevingen als gevolg van gaswinning.

De twee mannen hadden bij de ING voor meerdere woningen aanvragen ingediend. Het bouwbedrijf van de 27-jarige verdachte had de herstelwerkzaamheden voor de woningen verricht. Uit onderzoek kwam naar voren dat de schade vermoedelijk niet hersteld was en de aangeleverde facturen valselijk waren opgemaakt. Ook zouden de mannen voor verschillende andere panden die zij bezaten met valse documenten bijkomende kosten hebben geclaimd.

Volgens de FIOD hadden de verdachten ook bij SNN ten onrechte bijna vijftig keer een verduurzamingssubsidies aangevraagd. Daarvoor gebruikten ze vermoedelijk vervalste IMG-besluiten en facturen. De drie verdachten zouden bij de ING en SNN zo’n 350 duizend euro onterecht hebben aangevraagd. Daarvan is aan hen bijna 2 ton uitbetaald. Daarop is nu beslag gelegd op bankrekeningen en panden van de verdachten.

Volgens het Dagblad van het Noorden is één van de drie verdachten begin dit jaar nog door de Groninger rechtbank veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De man had bij de aanvraag van twee vergunningen belangrijke informatie achtergehouden. De Bibob verplicht vastgoedondernemers, bij handel in panden of verbouwingen van meer dan 50 duizend euro, openheid te geven over hun justitiële verleden.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Werkmanhof en Universitair Centrum Psychiatrie winnen Groninger Architectuurprijs 2024

Appartementencomplex Werkmanhof aan de Pelsterstraat en het Universitair Centrum Psychiatrie aan het Hanzeplein zijn vrijdagavond…

41 minuten geleden

KNMI waarschuwt voor plaatselijk dichte mist

Weggebruikers in de provincie moeten in de nacht van vrijdag op zaterdag rekening houden met…

6 uur geleden

Eerste nederlaag Drs. Vijfje in eredivisie zaalvoetbal

De vrouwen van Drs. Vijfje hebben vrijdagavond in Amsterdam met 3-1 verloren van Os Lusitanos.…

10 uur geleden

Weekend blijft waarschijnlijk droog met flink wat zon, daarna meer kans op nattigheid

De afwisseling van zon en wolkenvelden van vrijdag zet komend weekend door. Ook de afwezigheid…

11 uur geleden

Ook Vinkhuizen Bar dicht op last van burgemeester

Na Club Bordeaux laat burgemeester Koen Schuiling ook de Vinkhuizen Bar de deuren dicht houden.…

11 uur geleden

Staatssecretaris: Kans op nieuwe munitiedepots in bevingsgebied ‘onwaarschijnlijk klein’

Het nieuwe munitiedepot van Defensie zal waarschijnlijk niet in het aardbevingsgebied in Groningen komen. Staatssecretaris…

12 uur geleden