Categorieën: Nieuws

Beoogd staatssecretaris Groningen wil net als voorganger veel vanuit regio werken

Beoogd staatssecretaris Eddie van Marum (BBB) wil net als zijn voorganger Hans Vijlbrief (D66) een flink aantal dagen in de week vanuit de regio Groningen werken. Dat heeft Van Marum afgelopen week laten weten tijdens de hoorzitting in Den Haag.

“Ik ben blij en trots om beoogd staatssecretaris te zijn”, liet Van Marum aan de hoorzittingscommissie weten. Van Marum is op dit moment nog Statenlid in Groningen. “Maar het is wel triest dat het nodig is, maar mooi dat deze functie er weer komt.” Van Marum vertelde aan de commissie dat hij een veelzijdig man is. “Na mijn militaire dienst ben ik muskusrattenbestrijder geworden. Een droombaan. Dit heb ik tot 2005 kunnen doen, toen ik te maken kreeg met fysieke ongemakken. Na een tussenstop als weidevogelcoördinator ben ik coördinator muskusrattenbestrijding geworden bij de provincie. Bij de overheveling van deze taak naar de waterschappen, in 2010, ben ik voor mezelf begonnen. De combinatie van uitvaartverzorger, het geven van contraexpertise en fauna-advies is niet alledaags. Maar het past bij mij. Het geeft mij balans.”

“Niet het vele is goed, het goede is veel”
Van Marum oogt strijdbaar. “In mijn werk heb ik veel ellende gezien, veroorzaakt door onuitlegbaar beleid. Dossier Groningen is voor mij dan ook verheven boven welke politieke kleur dan ook. Het gaat niet over het herstellen van scheuren in muren. Het gaat ook over het herstellen van scheuren in mensen. Het vertrouwen zullen we terug moeten winnen. Er liggen excuses, beloftes en fondsen om dat vertrouwen te herstellen. Meneer Vijlbrief heeft goede stappen gezet. Maar zoals een wijs man eens zei: niet het vele is goed, het goede is veel. Ik wil voortbouwen op wat meneer Vijlbrief heeft opgebouwd. Met minder papier, een koppeling van zaken en daadwerkelijke uitvoering. We moeten niet vanuit Den Haag besluiten wat er nodig is, maar we moeten dit samen met de Groningers besluiten.”

Groningen
Van Marum geeft verder aan dat hij veel vanuit de provincie wil werken. “Ik wil dicht op de organisaties en instituten zitten die vanuit de provincie werken aan Groningen, om hier lijn in te krijgen.” Ook volgende week zullen er nog hoorzittingen plaatsvinden. De hoorzittingen zijn een nieuw onderdeel in het formatieproces en geven Kamerleden de mogelijkheid om de kandidaat-bewindspersonen te bevragen op hun motivatie en geschiktheid. Naar alle waarschijnlijkheid staat het nieuwe kabinet op 2 juli op het bordes.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Werkmanhof en Universitair Centrum Psychiatrie winnen Groninger Architectuurprijs 2024

Appartementencomplex Werkmanhof aan de Pelsterstraat en het Universitair Centrum Psychiatrie aan het Hanzeplein zijn vrijdagavond…

12 minuten geleden

KNMI waarschuwt voor plaatselijk dichte mist

Weggebruikers in de provincie moeten in de nacht van vrijdag op zaterdag rekening houden met…

6 uur geleden

Eerste nederlaag Drs. Vijfje in eredivisie zaalvoetbal

De vrouwen van Drs. Vijfje hebben vrijdagavond in Amsterdam met 3-1 verloren van Os Lusitanos.…

10 uur geleden

Weekend blijft waarschijnlijk droog met flink wat zon, daarna meer kans op nattigheid

De afwisseling van zon en wolkenvelden van vrijdag zet komend weekend door. Ook de afwezigheid…

10 uur geleden

Ook Vinkhuizen Bar dicht op last van burgemeester

Na Club Bordeaux laat burgemeester Koen Schuiling ook de Vinkhuizen Bar de deuren dicht houden.…

10 uur geleden

Staatssecretaris: Kans op nieuwe munitiedepots in bevingsgebied ‘onwaarschijnlijk klein’

Het nieuwe munitiedepot van Defensie zal waarschijnlijk niet in het aardbevingsgebied in Groningen komen. Staatssecretaris…

11 uur geleden