Net niet de eerste tropische dag in Groningen (update)

nieuws
Foto: Erick Bakker

De eerste tropische dag van deze zomer in Nederland is een feit. Maar met de zon hoog aan de hemel passeerde de temperatuur op het KNMI-meetstation in Eelde net niet de 30 graden.

De maximumtemperatuur kwam woensdagmiddag om 15:20 uur uit op 28,4 graden Celcius in Eelde. Ook op de andere twee weerstations van het KNMI bleef de temperatuur (net) onder de dertig graden. In Nieuw Beerta piekte de thermometer op 28,2 graden en in Lauwersoog was het een stuk koeler dan in onze gemeente. Hier kwam het kwik niet hoger dan 23,2 graden.

In de Bilt kwam de temperatuur wel net boven de 30 graden uit, waardoor voor heel Nederland deze woensdag geldt als de eerste tropische dag van het jaar.

Johan Kamphuis voorspelt ook voor donderdag temperaturen die op tropische waarden zouden kunnen pieken. De weerman van OOG denkt dat het vrijdag weer een stoel koeler wordt. Dit weerbeeld lijkt de dagen erna aan te houden.

Update:

In eerste instantie werd in dit bericht per abuis vermeld dat de temperatuur in Eelde wel boven de 30 graden uitkwam. Na een herziening blijkt dit niet het geval te zijn geweest.