CDA: Maatschappelijke diensttijd moet blijven

nieuws
Nieuwe studenten op de Zernike Campus. Foto: Daniëlle Rademaker, OOG TV.

De maatschappelijke diensttijd moet wat het CDA betreft blijven, ondanks bezuinigingen door het nieuwe kabinet.

Het CDA maakt zich zorgen over het besluit van de PVV, VVD, NSC en BBB om te stoppen met de subsidie voor de maatschappelijke diensttijd voor maatschappelijke instellingen. In 2027 zal dit 200 miljoen euro zijn.

Ook in 2025 en 2026 komen er bezuinigingen van 105 en 155 miljoen euro. Het CDA vindt dit teleurstellend en wil duidelijkheid van het gemeentebestuur over het financieren van de maatschappelijke diensttijd op lokaal niveau.

Pilot

Eerder vond in Groningen een kleinschalige pilot plaats, waarbij jongeren zich vrijwillig konden aanmelden. De evaluatie van de Groningse pilot was toen goed. Jalt de Haan, fractievoorzitter van het CDA: “Jonge mensen leren wat het is om iets voor de samenleving te doen en maken kennis met veel verschillende soorten mensen. Velen houden hier ook voor langere tijd waardevolle contacten aan over.”

Het CDA heeft vragen ingediend bij het college over het behoud van de maatschappelijke diensttijd. De partij hoopt dat het college bereid is onderzoek te doen hoe lokale bedrijven, maatschappelijke instellingen en verenigingen kunnen samenwerken, ondanks de beperkte financiële middelen.