Categorieën: Nieuws

“Niet wenselijk als onderwijsinstellingen samenwerkingen stopzetten door druk of intimidatie van demonstranten”

Het is niet wenselijk als onderwijsinstellingen hun samenwerking met instellingen in het buitenland stopzetten als er sprake is van druk of intimidatie van demonstranten. Dat zegt demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs (D66).

In Groningen wordt al een aantal weken geprotesteerd bij het Harmoniecomplex aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. De demonstranten hebben daar een klein tentenkamp opgebouwd. De RUG moet, zo stellen de actievoerders, stoppen met alle academische samenwerkingen met Israëlische instellingen ‘waarvan bewezen is dat ze deelnemen aan de genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk.’ Daarnaast moeten alle contracten en investeringen in Israëlische bedrijven stoppen. Ook mag de RUG niet meer samenwerken met bedrijven die, direct of indirect, zouden profiteren van de oorlog in Gaza. Behalve in Groningen is er de afgelopen periode ook in verschillende andere universiteitssteden gedemonstreerd.

Past niet bij academische kernwaardes
Dijkgraaf benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat onderwijsinstellingen het recht en ook de vrijheid hebben om zelf een afweging te maken over hun relaties. Hij vindt dat de eisen van de demonstranten om alle banden te verbreken niet passen bij de academische kernwaardes. “Deze eis gaat voorbij aan de wijze waarop instellingen tot beslissingen over internationale samenwerking komen op basis van zorgvuldige, inhoudelijke en democratische processen, vrij van intimidatie, druk of dreiging met geweld”, schrijft Dijkgraaf.

Hardere aanpak
Op verschillende plekken in het land liepen demonstraties de afgelopen weken uit op geweld en vernielingen. “Geweld en intimidatie hebben geen plek op de campus.” Dijkgraaf kijkt dan ook met afschuw naar een kleine groep demonstranten die niet komt voor een vreedzaam protest, maar duidelijk uit is op escalatie en vernieling. De minister wil dat deze personen ook harder aangepakt gaan worden. Daarbij kijkt hij ook naar een nieuwe richtlijn die onderwijsinstellingen hebben opgesteld. Dijkgraaf vindt dat ook medewerkers zich aan deze regels moeten houden en dat zij in het uiterste geval ontslagen kunnen worden.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrijdag voornamelijk bewolkt met kans op een spatje regen

Vrijdag is er veel bewolking met vanochtend lokaal een spatje regen. In de middag is…

8 uur geleden

Donar stelt zwaar teleur tegen Den Helder Suns

Donar stelde donderdagavond in Den Helder zwaar teleur tegen Den Helder Suns, die tot nu…

8 uur geleden

Plannen Spoorkwartier komende dinsdag gepresenteerd in Forum

De plannen voor het nieuw aan te leggen Spoorkwartier, aan de zuidkant van het Hoofdstation,…

9 uur geleden

Deel Europaweg dicht vanaf vrijdagavond tot maandagochtend

De Europaweg gaat twee weekenden dicht ter hoogte van het viaduct met de ringweg. Dit…

11 uur geleden

Brommers en snorfietsen vanaf 1 januari niet meer welkom op Grote Markt

Brommers en snorfietsen zijn vanaf 1 januari niet meer welkom op de Grote Markt. Deze…

12 uur geleden

Oranje vrouwen zaalvoetbal met Tessa Grashuis ruim langs Kazachstan

Het Nederlands vrouwen zaalvoetbalteam heeft donderdagmiddag met 6-0 gewonnen van Kazachstan. (meer…)

12 uur geleden