Er worden voorlopig geen asielzoekers opgevangen in een gebouw aan de Eemsgolaan. De gemeente wil eerst met omwonenden in gesprek. Dat heeft de gemeente Groningen zaterdag laten weten aan OOG Tv.
De plaatsing van asielzoekers leidde afgelopen week tot de nodige commotie. Dinsdag liet de gemeente weten dat er in een kantoorpand aan de Eemsgolaan, langs de A7, een noodopvanglocatie voor asielzoekers wordt ingericht. De bedoeling was dat er op de locatie tussen de twee- en driehonderd asielzoekers geplaatst zouden worden die afkomstig zijn uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. De bedoeling was dat het gebouw na een jaar gebruikt zou gaan worden als permanent asielzoekerscentrum, waar voor een periode van tien jaar asielzoekers opgevangen kunnen worden.
Overvaltechniek
Voor omwonenden kwam het nieuws als een verrassing. En ook verschillende politieke fracties reageerden boos. Het opzetten van een opvanglocatie gebeurde zonder debat en ook was er niet met buurtbewoners overlegd. Men sprak van een ‘overvaltechniek’. Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) van Asielzaken gaf woensdagavond aan dat het proces niet de schoonheidsprijs verdient maar verklaarde tegelijkertijd dat de urgentie hoog is. Op dit moment komt men in Nederland 3.500 opvangplekken tekort. “Eerder dit jaar hebben we een brief van de staatssecretaris gekregen waarmee we opgeroepen werden om plekken beschikbaar te stellen. In de provincie hebben we gekeken naar de mogelijkheden. De locatie aan de Eemsgolaan bleek de enige plek te zijn waar we dag- en nachtopvang beschikbaar kunnen stellen.”
Knoop in de buik
De wethouder gaf aan dat er niet eerder geïnformeerd kon worden. “De eigenaar van het gebouw wilde dat we de brief met dit nieuws pas zouden verspreiden als de verkoop volledig afgerond was. Dat was vorige week vrijdag het geval. Daarna is de brief verstuurd.” Die brief werd vervolgens in de wijk Buitenhof niet bezorgd vanwege problemen met de postbezorging. Molema liet weten van de hele situatie een knoop in de buik te hebben. Maar stelde aan de andere kant vast dat haast geboden is omdat de andere optie is dat er mensen in het gras moeten slapen.
Brief
Op zaterdag wordt duidelijk dat er voorlopig toch een pas op de plaats wordt gemaakt. Gemeentewoordvoerder Natascha van ’t Hooft laat weten: “De komende periode willen we met omwonenden in gesprek. Omwonenden kunnen een brief verwachten die maandag of dinsdag bij de bewoners op de deurmat valt waarin uitgelegd wordt wat we gaan doen en wat het verdere proces zal zijn.”
Jalt de Haan (CDA): “Onder embargo kregen we te horen dat er een opvanglocatie zou komen”
Jalt de Haan is fractievoorzitter van het CDA. Hij is niet blij: “Hoe dit allemaal gegaan is verdient geen schoonheidsprijs. Ik ben heel erg verbaasd. Vorige week maandagavond kregen we onder embargo te horen dat er voor een periode van elf jaar asielzoekers opgevangen zouden worden aan de Eemsgolaan. Daar kon ik als politicus niks mee doen. Het was onder embargo en dan ben je als volksvertegenwoordiger met handen en voeten gebonden. Gelukkig kwam er op woensdagavond een debat zodat we toch vragen konden stellen. Dat was heel goed. Maar de verontwaardiging bleef.”
“Iedereen werd nu overvallen”
De Haan legt uit: “Mijn partij is voorstander van een humane opvang. De spreidingswet is ook nodig. Wij willen niet dat er mensen in het gras moeten slapen. Maar aan de andere kant moet je de buurt, waar een opvanglocatie komt, wel meenemen. Je moet informeren en de mensen goed meenemen zodat er draagvlak ontstaat. Nu werd iedereen overvallen. Dat de wethouder nu toch geeft waar we om vroegen is mooi maar het leidt wel tot nieuwe vragen. Want waarom wordt nu toch de ommezwaai gemaakt? Wat is er tussen woensdag en vandaag veranderd? Wij gaan hier woensdag sowieso vragen over stellen.”
Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden): “Dit is de enige juiste keuze”
Leendert van der Laan van de Partij voor het Noorden sluit zich bij de woorden van zijn collega aan. “Wat de wethouder nu besloten heeft is het enige juiste. De afgelopen week is er volledig voorbij gegaan aan de rol van de raad en is er ook niet voldaan aan de inlichtingenplicht. Daarnaast is er een morele plicht in de richting van omwonenden. We weten allemaal dat de druk op Ter Apel hoog is. We willen allemaal dat mensen goed worden opgevangen. Maar dat ontslaat je niet van de plicht om een proces goed te doorlopen.”
“Je bereikt meer als je van tevoren draagvlak zoekt”
Van der Laan: “Het is een gevoelig dossier. Niemand zit te wachten op een azc in zijn of haar straat. Zeker niet als je mensen niet informeert. Ik denk dat je meer bereikt als je van tevoren wel informeert en draagvlak zoekt. Zeker als je buurtbewoners betrekt. Er zijn genoeg mooie verhalen te vinden van situaties waarbij omwonenden helpen bij het geven van Nederlandse lessen en bezig zijn met het inzamelen van kleding. Maar dat kan alleen als je het proces op een goede manier doorloopt. En van dit alles was bij dit dossier geen sprake. Heel jammer dat het College op deze manier gehandeld heeft.”
Met het einde van het jaar in zicht, is het ook tijd om naar je…
De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Winterstad Groningen stond vanavond om 19.00 uur een minuut stil vanwege de aanslag op de…