Categorieën: Nieuws

Gemeente wil meer groepen opvangen in LVV nu kabinet dreigt geldkraan dicht te draaien voor ‘bed-bad-brood’

Er moet een oplossing komen om de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers ook volgend jaar voort te zetten in Groningen, vindt het gemeentebestuur. Maar het nieuwe kabinet wil de geldkraan dichtdraaien, waardoor twee derde van het budget wegvalt. Als het aan het college ligt, krijgen volgend jaar ook andere mensen die opvang nodig hebben een bed in het pand aan de Osloweg.

Het nieuwe kabinet gaf in haar Hoofdlijnenakkoord al aan dat het de geldkraan voor de pilot met de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV, ook wel bekend als de ‘bed-bad-brood’-opvang) wil dichtdraaien. Het Rijk betaalde tot nu toe twee derde van het budget om de opvang in stand te houden. Dit geld komt in de nieuwe begroten waarschijnlijk niet terug.

Het college wil voorkomen dat de opvang moet sluiten en schetst daarom een viertal scenario’s voor volgend jaar. Het gemeentebestuur ziet de meeste heil in een uitbreiding van doelgroepen in de opvang. Een ‘Sociaal Pension met perspectief’, schrijft wethouder Manouska Molema aan de raad. Dat zou betekenen dat ook EU-migranten zonder recht op voorzieningen, een maatschappelijke opvang, ongedocumenteerden en andere doelgroepen een plek krijgen in de opvang van Inlia.

De gemeente huurt het pand aan de Osloweg nog tot 2027. Opvang samenvoegen maakt de kosten voor de relatief onderbezette locatie (eind juni zaten er 118 mensen in de opvang met driehonderd bedden) behapbaar, aldus Molema. Ook kan de gemeente zo geld gebruiken uit andere beschikbare potjes, zodat de greep uit eigen reserves zo klein mogelijk blijft.

De opvang kan, ook als de gemeenteraad anders beslist, volgend jaar nog open blijven zoals die er nu is. Daarvoor is dit jaar genoeg subsidiegeld overgebleven. Het gemeentebestuur verwacht in september van dit jaar duidelijkheid te hebben over een eventuele continuering van de gemeentelijke bijdrage voor de opvang van ongedocumenteerden voor 2025 en verder.

Tom Veenstra

Recente berichten

Knipoog van de zon tussen wolkenvelden en buitjes, halverwege volgende week ‘warme luchtbel’

Het kwakkelweer van de afgelopen dagen houdt ook komend weekend aan. Wolkenvelden en de zon…

6 uur geleden

Fietser naar ziekenhuis na forse aanrijding op Verlengde Oosterstraat

Op de Verlengde Oosterstraat heeft aan het begin van vrijdagavond een forse aanrijding plaatsgevonden tussen…

8 uur geleden

Badkat en Guppy krijgen nieuw ontwerp voor zomer in Pioenvijver van kinderen uit Oosterparkwijk

Badkat en Guppy kregen deze vrijdag een nieuw jasje in Oosterparkwijk. Kinderen uit de wijk…

9 uur geleden

Einde De Tapperij dreigt na besluit gemeente Groningen

Café De Tapperij zit in de problemen. De horecazaak aan de Grote Markt heeft van…

11 uur geleden

Basisscholen in de strijd tegen plastic soep

De gemeente Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's hielden deze week een…

11 uur geleden

Regenboogbankje in Haren na één dag beklad

Eind juni heeft de gemeente Groningen op verschillende plekken in de stad regenboogbankjes geplaatst, naar…

11 uur geleden