Categorieën: Nieuws

Maker van glaskunstwerk in fietsenstalling Groothandelshuis gevonden

Jos Esser is de maker van het glaskunstwerk in de fietsenstalling onder de Jumbo in de Oude Ebbingestraat. Dit werd bekend gemaakt bij de onthulling van het kunstobject donderdag.

De inmiddels overleden kunstenaar was werkzaam als decorateur en grafisch ontwerper bij V&D. Hij stond bekend als een creatieve man, ook bij zijn familie.

Kunstpunt nomineerde het kunstwerk van Esser, bestaande uit twintig delen grasappliqué, eind mei voor de Kunst op Straatprijs. Het probleem was dat niemand wist wie het kunstwerk had gemaakt, dus een prijs uitreiken aan de kunstenaar was niet mogelijk.

Het glaskunstwerk won niet, maar de zoektocht naar de maker zette wel door. Kunstpunt plaatste een oproep om meer informatie te krijgen over de maker en dat werd toevallig door de schoonzus van Esser gezien waarna ze contact op nam met Kunstpunt.

Verstopt tussen twee kozijnen

Vastgoedontwikkelaar MWPO trof het kunstwerk aan in het oude distributiecentrum van de V&D aan de Rode Weeshuistraat . “Het zat verstopt tussen twee kozijnen”, vertelt Emil Meems, hoofd realisatie van het MWPO. “Het kunstwerk was erg smerig en in slechte staat.” Kortom: de restaurateur had zijn handen er vol aan. In het langdurige proces, ging er ook nog een glasplaat stuk.

Na de restauratie besloot het MWPO het kunstwerk in de fietsenstalling onder de Jumbo in de Oude Ebbingestraat te plaatsen. “Als we het zouden terughangen in het oude distributiecentrum, zouden niet veel mensen het zien. Als je hier de fietsenstalling uitgaat, loop je tegen het kunstwerk aan. Je kunt er niet omheen en zo zijn er honderden mensen die het kunstwerk dagelijks bezichtigen.”

Bericht uit Japan

André Schuch zag de oproep in de Gezinsbode: “Bij de naam ‘Esser Design Holland’ ging een lichtje branden.” Op datzelfde moment kreeg de Groninger een bericht uit Japan van zijn zus. “Ik lag vermoeid op bed na een spirituele reis en ik zag dat verhaal van het mysterieuze werk en de onbekende kunstenaar”, vertelt Els Schuch. Ze wist direct wie het was, mailde Kunstpunt en boekte een ticket terug naar Nederland voor de volgende dag.

Toch bleven de twijfels of Esser de daadwerkelijke maker was. Zijn handtekening rechtsonderin gaf de doorslag. “Wij weten van Jos dat hij altijd creatieve ideeën had, maar ik heb nooit geweten dat hij dit gemaakt heeft”, vertelt André. “Ik ben erg verbaasd dat we iets vinden van onze zwager en dat het hier zo’n prominente plaats heeft gekregen.”, voegt hij toe.

“We zijn als Groningers wel trots dat dit kunstwerk hier nu staat”, vult Els aan. Eén ding is duidelijk: broer en zus gaan wat vaker hun fiets in de parkeerplaats onder Het Groot Handelshuis parkeren.

Paul Blom

Recente berichten

D66 zet leraren in het zonnetje op Dag van de Leraar: “Vmbo en mbo mag meer waardering krijgen”

De fractie van D66 heeft vrijdag een groot aantal vmbo-scholen in de gemeente bezocht om…

2 uur geleden

Man met grote hoeveelheid geld en hard- en softdrugs na achtervolging aangehouden

Politieagenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in de binnenstad, na een achtervolging,…

3 uur geleden

Kabinet gaat niet voor komst uitstootvrije binnensteden liggen

Groningen kan doorgaan met de komst van een zero-emissiezone in de binnenstad. Het kabinet had…

4 uur geleden

Man aangehouden voor schietincident in bar Vinkhuizen

De politie heeft een 39-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een…

4 uur geleden

Voorstel voor nieuwe ringweg ten westen van Stad is voorbarig: “Wij zitten anders in de wedstrijd”

Het voorstel om een nieuwe ringweg ten westen van de stad aan te leggen, waardoor…

6 uur geleden

Flow Festival strijkt zaterdag voor het eerst neer in Beijum: “We hopen dat het niet bij één editie blijft”

Op het terrein aan de Melsemaheerd in Beijum, waar tot 2012 verpleeghuis Innersdijk stond, vindt…

7 uur geleden