Binnen één generatie de brede welvaart in Groningen en Noord-Drenthe op het nationaal gemiddelde brengen. De regio mag er de komende dertig jaar 4,5 miljard euro aan besteden. Zo denkt kwartiermaker Jakob Klompien dat het het beste kan.
Klompien en zijn team presenteerden dinsdagochtend de uitgangspunten voor de ‘economische agenda’ binnen Nij Begun, de kabinetsmaatregelen om de ereschuld richting het aardbevingsgebied in te lossen. Tot eind september kunnen Groningers en inwoners van Noord-Drenthe laten weten wat ze ervan vinden.
Ondernemen, innoveren, investeren, werken, leren, wonen en leven
De kwartiermaker en zijn team zien een regio voor zich waar grote ontwikkelingen plaatsvinden en het aantrekkelijk is om te ondernemen, innoveren, investeren, werken, leren, wonen en leven. Duurzame economische versterking en samenwerking zijn cruciaal, denkt de kwartiermaker. Internationale samenwerking en inspiratie van jonge ondernemers zijn belangrijk, met daarnaast betrokkenheid van inwoners, ondernemers en experts.
Het geld (4,5 miljard euro voor dertig jaar, waarvan het leeuwendeel voor ‘sleutelprojecten’) moet andere investeringen uitlokken en breed ten goede komen aan de regio, denkt de kwartiermaker. Klompien waakt voor het vermijden van versnippering en eigenbelang, maar stelt tegelijk een flexibele strategie voor de komende dertig jaar voor. De nadruk moet, zo stellen Klompien en zijn team, liggen op onderwijs, duurzaamheid en infrastructuur.
‘Ambitie is hard nodig’
“Onze uitgangspunten zijn ambitieus en dat is ook nodig”, laat Klompien weten. “We streven naar baanbrekende investeringen in projecten en programma’s met een grote economische impact. Dat vraagt om lef en ambitie.”
“Ik nodig iedereen uit om met ons mee te denken”, besluit Klompien. Wie dat wil, kan dat doen via de website Stem van provincie Groningen. Alle opgesteld uitgangspunten zijn hier te vinden. De online raadpleging loopt van 9 juli tot eind september.