Categorieën: Nieuws

Molen in Thesinge blijkt (ruim) honderd jaar ouder dan gedacht

Dendrochronologisch onderzoek, zeg dat maar eens drie keer snel achter elkaar. Moeilijk woord, maar wel belangrijk voor de Germania, de molen in Thesinge. Dit onderzoek toonde aan dat de korenmolen in het dorp waarschijnlijk honderd jaar ouder is dan tot nu toe gedacht.

Volgens het Groninger Landschap, de eigenaar van de molen, werd tot nu toe altijd aangenomen dat de stellingmolen (te herkennen aan het ‘balkon’ rond de molen) uit 1825 kwam. Bakker Roelf Cornelis Mulder bouwde het werktuig ter vervanging van een oudere standerdmolen. Drie decennia later werd de molen verbouwd tot stellingmolen. Zo kan de molen, hoog boven de huizen van Thesinge uit, meer wind vangen.

Jaarringen tellen en meten

Maar de verhalen moeten worden aangevuld met nieuw onderzoek, want onderzoek wijst uit dat de molen een langere geschiedenis kent. Althans, het hout waar de molen mee is gebouwd. Volgens het Groninger Landschap waren daar al vermoedens over. Daarom werd er zogenaamd ‘dendrochronologisch onderzoek’ gedaan. Moeilijk uit te spreken, maar simpel gezegd komt het er op neer dat er monsters zijn genomen uit het hout, waarna de jaarringen zijn geteld en gemeten.

Noorse bomen

Door dit te vergelijken met hout waarvan bekend is wanneer dit nog onderdeel was van een boom, is te achterhalen hoe oud het hout is en waar het vandaan komt. De uitslag: het hout is grenenhout, afkomstig uit Noorwegen en komt van een boom die daar is gekapt in 1728. Dit hout werd vervolgens gebruikt voor de bouw van de molen in 1729-1730, bijna honderd jaar eerder dan gedacht.

Meer onderzoek nodig

“De ontdekking onderstreept het belang van molen Germania als historisch erfgoed”, laat het Groninger Landschap weten. Dit biedt een dieper inzicht in de geschiedenis van Thesinge en de molen zelf. De bevindingen roepen ook nieuwe vragen op. Is de constructie van 1730 wellicht hergebruikt in de bouw van de molen in 1825? En waar kwam deze constructie oorspronkelijk vandaan? Deze vragen openen nieuwe mogelijkheden voor verder historisch en bouwhistorisch onderzoek.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Partij voor het Noorden wil alsnog trappen tussen fietspad en fietsbrug over spoor bij De Hoogte

Als het aan de Partij voor het Noorden ligt, worden alsnog trappen voor voetgangers aangelegd…

52 minuten geleden

Opgefleurde bestralingsmaskers voor de jonge patiënten in het UMCG

De bestralingsmaskers voor kinderen in het UMCG worden opgefleurd om angst en spanning te verminderen. …

1 uur geleden

CDA en VVD zien scooterverbod en fietsroutes nog geen vruchten afwerpen op Grote Markt: ‘Ouderen durven stad niet meer in’

Fatbikers en fietsers rijden, ondanks de verkeersmaatregelen die nu bijna twee maanden gelden op de…

2 uur geleden

Waterloolaan twee weken dicht tussen Hereweg en Sterrebosstraat voor aanleg nieuwe bestrating

De Waterloolaan is vanaf aanstaande maandag twee weken dicht in beide richtingen tussen de Hereweg…

3 uur geleden

Deel Blauwborgje maandenlang afgesloten voor autoverkeer

Vanaf komende maandag is een deel van Blauwborgje op de Zernike Campus maandenlang afgesloten voor…

3 uur geleden

Marcel Groninger gaat komende zomer weg bij FC Groningen

Marcel Groninger vertrekt na dit seizoen bij FC Groningen. Dat maakte de club maandagochtend bekend.…

3 uur geleden