Regenboogbankje Haren door vandalen omver geduwd: “Weggehaald om onveilige situaties te voorkomen”

nieuws
Foto: Sientje van Schie

Het regenboogbankje aan de Kerklaan in Haren is vrijdag opnieuw ten prooi gevallen aan vandalen. De gemeente laat weten dat het bankje omver is geduwd.

Vanwege Roze Zaterdag besloot de gemeenteraad om verspreid over de gemeente acht regenboogbankjes te plaatsen. Eén daarvan werd geplaatst bij de rotonde Kerklaan. Al vrij snel na de plaatsing ging het mis. De eerste dagen werd het bankje beklad met zwarte en witte verf. Nadat het schoongemaakt was werd kort daarna het bankje uit de grond gehaald en midden op de rotonde gezet. De gemeente bracht het daarna naar de wijkpost. Onlangs werd het weer teruggeplaatst.

“Meegenomen naar de wijkpost”
En nu is het opnieuw mis gegaan. “Het bankje is omgeduwd”, laat gemeentewoordvoerder Natascha van ’t Hooft weten. “Collega’s hebben het bankje opgehaald en meegenomen naar de wijkpost. Daarmee wilden we voorkomen dat er een onveilige situatie zou ontstaan. De komende periode gaat we onderzoek doen of we wellicht iets aan de constructie en de wijze van plaatsen kunnen veranderen zodat dit niet weer gaat gebeuren.” Het is nog onbekend wanneer het bankje weer teruggeplaatst gaat worden.

Noorderplantsoenbuurt
Afgelopen week werden er ook vernielingen aangericht aan het bankje in Paddepoel. In de Noorderplantsoenbuurt werd het regenboogbankje besmeurd met verf. D66-politica Paula Benjamins-van Oudheusden plaatste naar aanleiding daarvan een bericht op sociale media. “Ik snap niet waarom mensen dit doen. Zo’n bankje doet je niks. De reacties die ik vervolgens online lees, vind ik heel triest. Waarom kunnen we geen respect voor elkaar hebben? We willen toch allemaal dat andere mensen gelukkig kunnen zijn? Ik snap het echt niet.”