Grote brand in nieuw buschauffeursverblijf achter Hoofdstation zorgt voor grote schade (update)

Achter het hoofdstation brak woensdagochtend rond half negen brand uit in het nieuwe verblijf voor buschauffeurs. De brand ging gepaard met forse rookontwikkeling. Rond 13.30 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven door de brandweer.

Het pand aan de Achterweg is nog in aanbouw. Volgens een woordvoerder van de brandweer woedde het vuur op meerdere plaatsen onder het dak. Vermoedelijk is isolatiemateriaal tussen de wanden in brand gevlogen. Daarom was het vuur moeilijk te bestrijden en moest het pand deels gesloopt worden. Er is veel schade aan de technische installaties die het vernieuwde station van elektriciteit voorzien.

Brand bij station Groningen
Foto: Coen Vosveld

Er is meteen na het uitbreken van de brand een NL Alert verspreid in de omgeving. Hulpdiensten vroegen om niet te komen kijken, uit de rook te blijven en ramen en deuren in de buurt te sluiten. De rook kan nog enige tijd overlast veroorzaken.

Arriva en NS hebben sinds 10.00 uur bussen ingezet tussen het hoofdstation en Station Europapark. Volgens de brandweer is het vuur sinds 13.30 uur onder controle. De normale dienstregeling is rond 13.00 uur hervat.

Pand blijft zwaar beschadigd achter

Rond 15.30 uur deed de brandweer een laatste controle, waarna de eenheden vertrokken. Het pand is overgedragen aan ProRail, de eigenaar van het pand. Wat de vlammenzee in het nieuwe buschauffeursverblijf betekent voor de bouwwerkzaamheden en de kosten is nog niet bekend. De schade aan het pand is groot.