Categorieën: Nieuws

Vliegende mierenparty: “Als de omstandigheden ideaal zijn vindt de bruidsvlucht plaats”

Het is je misschien dinsdag wel opgevallen: mieren die massaal uit hun nesten vliegen. Op de redactie van OOG Tv kwamen verschillende waarnemingen binnen. Maar hoe komt het dat het dit jaar zo opvalt? Is het een goed mierenjaar? Een gesprek met stadsecoloog Jan Doevendans.

Hoi Jan! Het massaal uitvliegen van mieren wordt de bruidsvlucht genoemd. Wat is dat precies?
“De bruidsvlucht, waarbij mierennesten openscheuren, vindt elk jaar plaats rond de langste dag van het jaar. Op deze momenten worden er massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren. Deze vliegen uit. Tijdens de bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven die ze ontvangt van één of enkele mannetjes die het hoogst vliegen. De taak voor de mannetjes zit er daarna op. Zij zullen sterven. De koningin gaat op zoek naar nieuwe nestplaatsen om een nieuwe kolonie te starten.”

Hoe komt het dat het op deze dinsdag gebeurt?
“Dat heeft te maken met de weersomstandigheden. Je hebt een warme dag nodig. Door middel van de warmte kunnen de mieren opstijgen. Regen kun je niet gebruiken omdat dan de vleugels aan elkaar vast gaan plakken. Dus klaarblijkelijk zit het systeem zo in elkaar dat de omstandigheden vandaag ideaal zijn. En het frappante is dan dat nesten massaal open scheuren waardoor je dus op heel veel plekken vliegende mieren ziet. Alsof het afgesproken werk is. Maar klaarblijkelijk zijn de weersomstandigheden de trigger.”

Vandaag valt het echt op. Kun je daarmee zeggen dat het een beter mierenjaar is in vergelijking met eerdere jaren?
“Ik denk dat je inderdaad kunt spreken van een goed mierenjaar. Er is lang veel regen gevallen. Het is een goed fruitjaar. Mieren zijn gek op suikers. Ze kunnen dus flink aan de bak en ruimen ook veel op. Over het algemeen is bekend dat het niet heel goed gaat met insecten. Kijk bijvoorbeeld ook naar de vlinderpopulatie. Mij valt op dat ik dit jaar meer vlinders zie. Dat is echt een gevolg van de weersomstandigheden. Over mieren wordt vaak niet zo positief gesproken, maar ze doen ontzettend belangrijk en nuttig werk. Het belangrijkste advies is dan ook op de insecten niet op te ruimen. Mieren hebben we echt nodig. En tref je er eentje in je huis aan, zuig ze dan gerust op met de stofzuiger.”

Vanavond wordt er slecht weer verwacht. Is dat ook nog van invloed?
“Nee. De bruidsvlucht vindt overdag plaats. Als het donker wordt dan gaan mieren in dekking. Dus als het vanavond gaat regenen dan zal dat niet voor problemen gaan zorgen.”

Dat we vandaag flink wat tips ontvangen van mensen die dit opvalt; stemt jou dat als stadsecoloog gelukkig?
“Ik vind het eigenlijk wel heel mooi. Dit zijn gebeurtenissen die zich bij jou in de tuin voordoen. Dat het opvalt betekent dus dat er bewustzijn is. Dat is een goed teken. Ik denk dat we als samenleving door beginnen te krijgen dat we het behoorlijk verkloot hebben. Vergelijk het met een ecologische ketting. Door toedoen van de mens zijn daar verschillende schakels tussen uit gevallen. Dat zullen we op moeten lossen. Eerst provisorisch, daarna definitief. En dat begint met het ‘kappen met vliegen’ en het stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen liggen ook niet voor niks opgeslagen onder de aardkorst. Dat mensen jullie tippen over mieren is voor mij een bevestiging dat mensen het door krijgen. Dat het gezien wordt en dat er gehandeld wordt. En dat is een hele mooie stap.”

Bekijk hieronder een filmpje over de bruidsvlucht:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

31 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

1 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden