Categorieën: Nieuws

‘Winnaars’ en ‘verliezers’ na advies over nieuwe subsidies culturele instellingen

De Kunstraad heeft haar advies uitgebracht over welke culturele instellingen in de provincie en de gemeente Groningen subsidie moeten gaan krijgen over de komende vier jaar. 

Als het aan de Kunstraad ligt (de overheden moeten zelf nog beslissen) geeft de gemeente Groningen over de komende vier jaar ruim 1.8 miljoen euro aan 23 instellingen in Stad. De provincie zou net iets meer dan drie miljoen euro moeten betalen aan rond de 35 culturele instellingen en projecten.

Zoals dat ook het geval was bij het advies van de Raad van Cultuur (de subsidieadviseur voor cultuursubsidies uit Den Haag) zijn er ‘winnaars’ en ‘verliezers’. In de provincie zijn het met name de borgen die veel geld moeten gaan krijgen, een slordige zeven ton. Grootste subsidie-‘winnaar’ in Stad is Noorderlicht: de fotografie-stichting krijgt ongeveer 180.000 euro van de provincie en nog eens 240.000 euro van de gemeente Groningen.

Verliezers zijn onder meer de Oude Groninger Kerken, die de afgelopen vier jaar nog 120.000 euro kregen van de provincie. In totaal was er voor de komende vier jaar drie ton gevraagd aan de gemeente en de provincie, maar de stichting krijgt nu nul, als het aan de Kunstraad ligt. Ook bij het Museum aan de A wordt het snijden, want de 140.000 euro provinciale subsidie verdwijnt. Het Groninger Landschap kreeg de afgelopen vier jaar nog zo’n veertigduizend euro. Voor de komende jaren vroeg het om een verdubbeling, maar loopt het geld nu helemaal mis.

“Een gezond cultureel ecosysteem vraagt om doorstroming en vernieuwing”, schrijft de Kunstraad over de laatste categorie. “Hoe pijnlijk dit ook is voor de organisaties die nu buiten de boot vallen. Met bovenstaande resultaten zien we dat er ruimte is voor vernieuwing in het cultuurbeleid van Groningen. Iets om trots op te zijn!”

Tom Veenstra

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden