Categorieën: Nieuws

Aantal bouwvergunningen in gemeente ligt in eerste zes maanden lager dan in dezelfde periode vorig jaar

Het aantal bouwvergunningen dat in de eerste zes maanden van dit jaar in de gemeente is afgegeven ligt lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De ontwikkeling gaat in tegen de landelijke trend. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die afgelopen week gepresenteerd werden.

In het eerste half jaar heeft de gemeente 42 bouwvergunningen afgegeven. Volgens het CBS gaat het om 35 huurwoningen en om 7 koopwoningen. Dat zijn er fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen werden 544 bouwvergunningen voor huurwoningen afgegeven en 50 voor koopwoningen. De 42 bouwvergunningen zijn 0,03 procent van de totale woningvoorraad in de gemeente. De cijfers staan haaks op de landelijke trend. Alle gemeenten samen hebben in de eerste zes maanden rond de 35.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat is het hoogste aantal in drie jaar tijd.

Provincie
In de provincie hebben verhoudingsgewijs alleen de gemeenten Pekela en Stadskanaal minder bouwvergunningen afgegeven. Het Hogeland (156 bouwvergunningen), Westerkwartier (181) en Westerwolde (85) scoren bovengemiddeld. In ons land is er op dit moment een tekort aan zo’n 400.000 woningen. Om de problemen op de woningmarkt op te lossen moeten er jaarlijks honderdduizend woningen bij.

Nieuwe wijken
In de gemeente zijn er diverse plannen om hier een steentje aan bij te kunnen dragen. Op dit moment staan er 124.260 woningen in de gemeente. In 2035 moeten dit er 135.040 zijn. Dit betekent een groei van bijna 9 procent. De komende jaren gaat begonnen worden met de ontwikkeling van onder andere nieuwe wijken als Suikerzijde, De Nieuwe Held en Stadshavens. Uit de cijfers blijkt verder dat er in de gemeente ongeveer 2.550 woningen zijn waar de afgelopen jaren al wel een vergunning voor is afgegeven. Aan 1.550 woningen wordt gebouwd, voor de rest geldt dat daar nog aan begonnen moet worden. Verder blijkt dat na het afgeven van een bouwvergunning het gemiddeld twee jaar duurt voor een nieuwe woning betrokken kan worden.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

5 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

6 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

8 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

9 uur geleden