Bouw nieuw relaishuis bij Hoofdstation gaat maandag van start

nieuws
Foto: ProRail (via Groningen Spoorzone)

Strukton begint komende maandag met de bouw van een relaishuis bij het Hoofdstation van Groningen. Dit gebouw komt tussen de Viaductstraat en het spoor, vlakbij de Puddingfabriek.

Een relaishuis huisvest belangrijke apparatuur voor de beveiliging van her treinverkeer en het spoor. De voorbereidingen voor de bouw van het ‘hart van de beveiliging’ zijn al gestart op 22 juli, waarbij kabels zijn verlegd en enkele struiken zijn verwijderd. Dit gebeurde zorgvuldig, onder begeleiding van een boomtechnisch adviseur, om schade aan de natuur te minimaliseren.

Tijdens de bouw kan het voorkomen dat enkele parkeerplekken tijdelijk niet beschikbaar zijn. De bouw veroorzaakt, zo stelt ProRail, weinig overlast. Dan kan, omdat er technieken worden gebruikt die geluid en trillingen tot een minimum beperken

Het relaishuis, dat ongeveer 25 meter lang en 5 meter breed wordt, zal eind 2024 klaar zijn. Volgens ProRail speelt het relaishuis een belangrijke rol in de nieuwe treinbeveiliging en verbindt deze het station Groningen met de verkeersleidingspost en andere relaishuizen.

.