Categorieën: Nieuws

Brandweer waarschuwt met oog op komende onweersbuien: “Houd de meldkamer vrij voor spoedmeldingen”

Na de forse regen- en onweersbuien van dinsdagavond en nacht waarschuwt de Groningse brandweer het publiek om niet bij elke vorm van schade richting de meldkamer te bellen. Met het oog op de nieuwe reeks regen- en onweersbuien is het devies: ‘Houd de meldkamer vrij voor spoedmeldingen. Dus weet wie je moet bellen bij wateroverlast.”

De brandweer laat weten dat de meldkamer dinsdagavond honderden keren is gebeld, vaak voor meldingen waarbij de brandweer geen hulp kan bieden. Het korps hoopt dat het tijdens de komende buienperiode van woensdagavond (waarvoor het KNMI opnieuw een weerswaarschuwing uitgaf) anders verloopt. De dienst adviseert het publiek daarom in de gaten te houden of er echt spoed is bij een melding, om de meldkamer niet onnodig te overbelasten.

Waait er een boom om in de tuin of in een berm, zonder dat het verkeer of een huis gevaar loopt? Dan is bellen met de brandweer niet direct nodig. Ook bij een ondergelopen kruipruimte, een verstopte wc of een verstopte riolering op straat is melding maken bij  de meldkamer niet nodig.

Maar de brandweer laat het bij echte noodgevallen echt niet afweten. Bij acute noodsituaties is 112 zonder meer beschikbaar. Denk daarbij aan acuut (verdrinkings)gevaar of letsel bij mens en dier. Ook bij acuut instortingsgevaar moeten mensen echt 112 bellen. Ligt er een putdeksel of een boom op de weg?  Dreigt water kortsluiting of brand te veroorzaken? Dreigen een boom of dakpannen op de weg te vallen? Dan is er geen spoed, maar komt de brandweer wel ter plaatse. Bellen doen melders dan niet naar 112, maar naar 0900-0904.

Op de website van de Veiligheidsregio Groningen staat uitgebreider hoe inwoners moeten en kunnen handelen tijdens een (aanstaande) buienperiode met regen, onweer of hagel. Die vindt je hier.

 

Tom Veenstra

Recente berichten

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

2 minuten geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

57 minuten geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

2 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

3 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

4 uur geleden

Nieuwe naam voor Peter Petersenschool in Haren

De Peter Petersenschool in Haren krijgt op 2 oktober een nieuwe naam. Dat meldt het…

5 uur geleden