Veiligheidsmaatregelen bij opening academisch jaar RUG

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Net als andere Nederlandse universiteiten neemt ook de Rijksuniversiteit Groningen dit jaar veiligheidsmaatregelen tijdens de opening van het academisch jaar, komende maandag.

De universiteit stelt ‘zichbare en onzichtbare’ maatregelen te nemen, waaronder extra beveiliging. De universiteit overlegt daarover met de zogenaamde ‘veiligheidsdriehoek’: de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Koen Schuiling.

De RUG is niet de enige universiteit die veiligheidsmaatregelen neemt. De NOS meldde eerder op de vrijdag al dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) toegangscodes hanteert met QR-codes en jassen en tassen niet toestaat tijdens de opening van hun academische jaar.

De maatregelen worden genomen, omdat de universiteiten verwachten dat de Pro-Palestijnse protesten na de zomervakantie weer toe zullen nemen. In Groningen zorgde dat in mei voor het opzetten van een tentenkamp van demonstranten op het Harmonieplein. Dat stond er vervolgens een maand. Er kwam een einde aan de actie, nadat een protestmars halverwege uit de hand liep toen demonstranten een gebouw van de RUG wilden bezetten. Die actie werd (met geweld) beëindigd door de politie, waarna ook het tentenkamp werd afgebroken.

De opening van het academisch jaar van de RUG vindt komende maandag plaats in de Martinikerk. Die wordt, zoals gebruikelijk, voorafgegaan door een ‘cortège’ van hoogleraren in toga door de binnenstad.