Grondeigenaren gezocht die landschap Gorecht willen helpen herstellen

nieuws
Foto: Irene Lantman

Landschapsbeheer Groningen zoekt agrariërs of particulieren met een groot erf, die in het Gorecht wonen. Die kunnen op hun erf een houtwal, houtsingel of meidoornhaag laten aanleggen.

Rond Haren, Onnen, Glimmen en Noordlaren ligt het landschap Gorecht. Dit landschap is door de eeuwen heen door de natuur en de mens gevormd en is een belangrijke leefomgeving voor veel dieren. Sinds 1950 zijn daar veel kenmerkende landschapselementen als hagen en houtwallen verdwenen en heeft het landschap steeds meer van zijn identiteit verloren. Landschapsbeheer Groningen zet zich, samen met bewoners en agrariërs, in om dit landschap te herstellen. Voor de komende twee jaar zoeken zij grondeigenaren die mee willen doen aan het project.

De komende twee jaar wordt 4 kilometer aan kenmerkende landschapselementen in het gebied toegevoegd of hersteld. Dit leidt tot de bij- en aanplant van 15 duizend streekeigen bomen en struiken. Deze elementen verbeteren de leefomgeving van veel dieren. Ook kunnen dieren zich hierdoor gemakkelijker verplaatsen tussen diverse natuurgebieden.

Wie in het Gorecht woont en graag een houtwal, houtsingel of meidoornhaag wil laten aanleggen of herstellen, wordt verzocht om contact op te nemen met Landschapsbeheer Groningen.