Afscheid van Jacques d’Ancona maandag met ereronde en herdenkingsbijeenkomst

nieuws
Foto: Jos @ FPS-Groningen via Wikimedia Commons (CC 2.0)

Met een route langs plekken die belangrijk zijn geweest en een herdenkingsbijeenkomst in Martiniplaza wordt maandag afscheid genomen van Jacques d’Ancona. De journalist overleed vorige week op 86-jarige leeftijd.

Bij de bijeenkomst in MartiniPlaza worden meer dan 1.500 mensen verwacht. Daar aan voorafgaand rijdt een rouwwagen, die begeleid wordt door zes politiemotoren, een route door de stad. De route is een wens van d’Ancona. Om 11.00 uur vertrekt de lijkwagen vanuit Paterswolde waar d’Ancona woonde. Om 11.15 uur wordt langs het Esserbergstadion van Be Quick gereden. Om 11.30 wordt de redactie van het Dagblad van het Noorden aangedaan aan de Lübeckweg en om 11.40 uur het oude pand van het Nieuwsblad van het Noorden aan het Gedempte Zuiderdiep. Om 11.50 rijdt de auto langs de stadsschouwburg.

Mensen worden uitgenodigd om langs de route te gaan staan om d’Ancona de laatste eer te bewijzen. Op de aangegeven plekken wordt stapvoets gereden. Om 14.00 uur begint in Martiniplaza een herdenkingsdienst. Daar mogen alleen mensen bij aanwezig zijn die zich hebben aangemeld. Na de bijeenkomst wordt in besloten kring afscheid genomen van d’Ancona. Tot zijn overlijden was Jacques d’Ancona theaterrecensent voor het Dagblad van het Noorden. Eind jaren tachtig werd hij landelijk bekend als jurylid van de Soundmixshow.