Petitie om marktkramen in binnenstad te behouden gaat richting 1.600 krabbels: “Overtreft alle verwachtingen”

nieuws
Een oliebollenkraam wordt op de Grote Markt geplaatst. Archieffoto: Rieks Oijnhausen

De petitie die afgelopen dinsdag online werd gezet om marktkramen in de binnenstad op hun plaats te behouden is al bijna 1.600 keer getekend. De initiatiefnemers laten weten dat het al hun verwachtingen overtreft.

“We liepen al wat langer rond met het idee om een petitie op te starten”, vertellen Joke en Annette. “Maar hoe doe je zoiets? Hoe maak je het bekend? En is er wel animo voor? Die laatste vraag konden we trouwens zelf al vrij goed beantwoorden, want in onze omgeving hoorden we veel irritatie en frustratie op het besluit dat genomen is. Dus we zijn aan de slag gegaan. Aanvankelijk hadden we het doel gesteld op 1.000 handtekeningen. Inmiddels zijn we de 1.500 al voorbij en kijken we stiekem richting de 2.000. Het overtreft alle verwachtingen. Dit hadden we nooit verwacht.”

“De marktkraamhouders hebben ons de afgelopen decennia veel gegeven”
Voor de initiatiefnemers zijn de handtekeningen het bewijs dat hun mening breed gedeeld wordt: “Geen van ons heeft zelf een kraam waarmee we op de markt staan. Dat wat ons aan de markt bindt is dat wij bezoekers zijn. De aanwezigheid van de marktkramen, daar genieten wij van. Het kleine, er lekker rond kunnen struinen, het gewone. In de petitie noemen wij heel specifiek bloemenkraam Bolt. Bolt staat al sinds 1987 in de binnenstad. Wist je dat zij de vereniging Humanitas steunen? De kramen van deze marktkraamhouders hebben de Stad de afgelopen decennia veel gebracht en gegeven. En nu hebben zij onze hulp nodig. Daarom deze petitie.”

Veiligheidsrisico
Aanleiding is een besluit van de gemeente. Zij willen dat de kramen tussen ’s nachts 22.00 en 05.00 uur verdwijnen. Dit betekent dat marktkraamhouders aan het einde van hun werkdag de kraam moeten afbreken om deze de volgende dag weer op te bouwen. De gemeente wil dit graag omdat de kramen een veiligheidsrisico vormen tijdens uitgaansavonden. Ook worden redenen genoemd als het schoonmaken van de pleinen en het aantal evenementen en demonstraties.

“Koester de kleine ondernemers”
Joke en Annette: “Ons verzoek is heel duidelijk. Wij willen dat de kramen gewoon moeten kunnen blijven staan in het centrum. Daarnaast willen we ook het punt van tafel waarbij er gezegd wordt dat dit hele beleid over twee jaar geanalyseerd wordt, waarbij er dan mogelijk nieuwe acties zullen volgen. Wij vinden dat je deze kleine ondernemers moet ondersteunen. Dat je het moet koesteren. Juist deze ondernemers maken onze stad uniek. Het beleid dat nu op tafel ligt is in meerdere opzichten krom. Marktkraamhouders buiten de Diepenring mogen hun kramen wel laten staan. Dat is oneerlijk. En daarnaast loop je het risico dat door het dagelijks op- en afbreken marktkraamhouders kiezen voor andere locaties, mogelijk buiten onze gemeente, waar hun aanwezigheid wel omarmd wordt.”

De petitie blijft tot september in de lucht. Bij het begin van het nieuwe politieke seizoen is het de bedoeling dat de handtekeningen aan de gemeenteraad worden overhandigd. Het CDA heeft inmiddels laten weten dat zij de kwestie opnieuw op de agenda willen zetten.