Categorieën: Nieuws

Rijksoverheid en KEI-week gaan letterlijk voor ‘consent in de tent’ tijdens komende introductieweek

De KEI-week van volgende week draait, als het aan de Rijksoverheid en het KEI-bestuur ligt, niet alleen om kennismaking, feesten en veel drank en drugs. Voorlichting over veiligheid hoort daar ook bij en daarom staat er tijdens het Open Air Festival van de KEI-week een speciale ‘Consent Tent’ op het Suikerterrein.

De studenten kunnen bij de tent terecht voor vragen of een luisterend oor bij professionals van het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Bij de ‘Consent Tent’ (consent betekent in dit geval wederzijdse instemming met seksueel contact) krijgen studenten ook een slotje die ze aan de tent kunnen hangen.

“Door dit te doen, laten ze weten dat ze ‘consent’ belangrijk vinden bij seks en aandacht hebben voor de wensen en grenzen van zichzelf en de ander”, aldus het PR-bureau namens de Rijksoverheid. “Want aandacht voor consent bij seks is hard nodig. In het studentenleven in Groningen komt veel seksueel grensoverschrijdend gedrag voor, zo bleek weer uit recent onderzoek van Sikkom. Dat terwijl de nieuwe Wet seksuele misdrijven, die sinds 1 juli geldt, juist stelt dat seks altijd gewenst en gelijkwaardig moet zijn. Of het nu gaat om zoenen, elkaar aanraken of seks hebben.”

De ‘Consent Tent’ staat deze donderdag vanaf 14.00 uur op het Open Air Festival van de KEI-week.

Om studenten voor te lichten over (seksuele) veiligheid en gezondheid is ook de GGD Groningen tijdens de KEI-week actief rond dit thema. Op maandag staat de GGD op de informatiemarkt op de Vismarkt met onder meer informatie over het voorkomen en bestrijden van onder meer schurft en gezondheid in huis. Tijdens de kroegentocht op woensdag kunnen studenten ontdekken ze wat positieve seksualiteit voor hen betekent en condooms winnen. Vrijdag staat de GGD in bioscoop Pathé met de ‘Love, Lust & Lounge’, waar studenten een interactieve masterclass  kunnen volgen over seks, verleidingen die op hun pad gaan komen en hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Tijdens alle avonden richt de GGD weer een speciale ‘Safe Space’ in voor studenten die zich even willen terugtrekken of die iets willen bespreken waar zij zich niet prettig bij voelen.

Tom Veenstra

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

6 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

9 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

10 uur geleden