Stadspartij en SP willen opheldering over voorkeursbehandeling Vindicat in fietsenstalling (update)

De fracties van Stadspartij 100% voor Groningen en de SP vragen de gemeente om opheldering over de voorkeursbehandeling die studentenvereniging Vindicat krijgt om fietsen te kunnen stallen in de fietsenstalling op de Grote Markt.

Wie deze dagen de openbare fietsenstalling bij de Grote Markt bezoekt komt daar tot de ontdekking dat een deel van de stalling gereserveerd is voor de studenten. Een bord bij de ingang dirigeert studenten van Vindicat naar links, alle andere mensen worden naar rechts gestuurd. De stalling is tot en met 28 augustus deels afgesloten vanwege een introductieweek bij de studentenvereniging.

‘Waarom krijgt een studentenvereniging een voorkeursbehandeling?

‘Raadslid Niels Hilboesen van Stadspartij 100% voor Groningen noemt het onbegrijpelijk: “Waarom krijgt een studentenvereniging een voorkeursbehandeling? We hebben het over een fietsenstalling die bedoeld is voor alle Groningers en die ook door alle Groningers betaald wordt. Ik wil van het College weten hoe dit zit.”

Door het gereserveerde deel is er in de binnenstad nu een kwart minder fietsparkeerplekken beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat de stallingen sneller vol zijn. Je stalen ros buiten op straat parkeren mag niet. Doe je dit wel dan loop je het risico dat je fiets meegenomen wordt door de gemeente. Hilboesen: “Waarom wordt er gedurende de periode van deze voorkeursbehandeling geen milder beleid gevoerd ten aanzien van het verwijderen van fietsen die verkeerd gestald staan op straat? We hebben het over overmachtsituaties.”

Gemeente: ‘het is niet een perfecte oplossing, maar wel de beste’

‘Het is niet de perfecte oplossing, maar wel de beste oplossing”, laat een woordvoerder weten namens de gemeente. “De ruimte in de binnenstad is beperkt en dan is het altijd lastig om voor 500 studenten iets te vinden.”

Vorig jaar werden de fietsen naast de Martinikerk neergezet, maar door de herinrichting is dat volgens de woordvoerder nu niet meer mogelijk. “We vinden het netjes dat Vindicat het heeft gemeld. Je voorziet een probleem en je zoekt een oplossing. Ze hadden dit ook niet kunnen doen.”

‘Sluiting is onaanvaardbaar’

Maar de raadsfractie van de SP vindt de oplossing van de gemeente nog steeds niet de juiste: “Wij vinden dat deze sluiting onaanvaardbaar is, omdat het hier een openbare en met gemeenschapsgeld gefinancierde fietsenstalling betreft”, aldus raadslid Jurrie Huisman. “Die hoort niet exclusief aan één partij ter beschikking te worden gesteld.”

De SP vraagt het gemeentebestuur om openbare gelegenheden in de toekomst niet meer (deels) toe te wijzen aan één partij. De fractie wil weten of er oplossingen zijn bedacht voor andere fietsers die hun rijwiel kwijt willen. Als die niet zijn genomen, oppert de fractie van Huisman een oplossing: gedurende de periode van de sluiting van de helft van de fietsenstalling mag de gemeente fietsen die “fout” geparkeerd staan niet verwijderen.