Categorieën: Nieuws

Verbinders tussen dag- en nachtcultuur gezocht: (oud-)nachtburgemeesters op zoek naar opvolger met verkiezing

Op 9 januari aanstaande moet een verkiezing gaan uitwijzen wie de nieuwe nachtburgemeester van Groningen wordt. Wie de opvolger wil worden van Merlijn Poolman kan zich binnenkort aanmelden bij Poolman en oud-nachtburgemeester Chris Garrit, die de verkiezing samen gaan organiseren.

De nieuwe nachtburgemeester moet de opvolger worden van Poolman, die eind vorig jaar al liet weten te stoppen. Poolman werd in 2018 gekozen als nachtburgemeester voor twee jaar, maar door corona werd deze termijn steeds stilzwijgend verlengd. Sindsdien is er geen opvolger gekozen en Poolman liet in november al weten dat daar verandering in moet komen.

Daarom hebben Poolman en Garrit nu de handen ineengeslagen om een nieuwe nachtburgemeester te kiezen. Vanaf komende week kunnen mensen zich aanmelden. Meer informatie, een profielschets en een vacature worden dan ook bekend. Half oktober wordt er een selectie van de kandidaten gemaakt. Die kunnen dan met zijn vijven campagne voeren om in januari, de week voor Eurosonic Noorderslag, verkozen te worden.

Langere termijn

“Het is denk ik heel belangrijk dat de nieuwe nachtburgemeester in plaats van de termijn die we vroeger hadden, voor twee jaar, nu voor drie jaar verkozen wordt,” vertelt Poolman. “Het moet ‘de’ persoon zijn die de verbinding kan zijn tussen de gemeente, de horecaondernemers en het allerbelangrijkste: het uitgaanspubliek. De nieuwe nachtburgemeester moet er ook voor zorgen dat onze nacht veiliger en diverser qua aanbod wordt.”

‘Ideeën komen ’s nachts met een biertje, uitwerking volgt overdag met een kop koffie’

Volgens Garrit is de functie van nachtburgemeester dan ook niet te vergelijken met de ‘gewone’ burgemeester: “Het is toch echt iets anders. Het is een verbinder die de echte verbinding maakt tussen de dagcultuur en nachtcultuur. Ook iemand die komt met nieuwe initiatieven voor Groningen. Maar vooral ook iemand die de nacht veiliger en diverser wil maken en bezig wil gaan met allerlei problemen die ’s nachts spelen.”

Poolman vult aan: “Ik zeg altijd: de beste ideeën komen ’s nachts met een biertje en worden overdag uitgewerkt met een kopje koffie. Dus ik heb ook gewoon geprobeerd om in de nacht te bespeuren wat er gebeurt en wat er gefixt moet worden, om het zo maar te zeggen. En dan overdag met ambtenaren, instanties, politici, de politie en horecaondernemers kijken wat we nu gaan doen en hoe we dingen kunnen verbeteren.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

2 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

4 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

5 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

6 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

6 uur geleden