Bietenwagens rijden weer af en aan naar Hoogkerk

In Hoogkerk rollen sinds dinsdag weer elke dag duizend vrachtwagens vol suikerbieten richting de Fabriekslaan. Dinsdag ging de bietencampagne van Cosun Beet Company officieel van start.

De startdatum is drie dagen eerder dan vorig jaar. Met de huidige opbrengstprognose van 79 ton bieten per hectare wordt een campagne van 127 dagen verwacht. Het verwachte resultaat is een stuk lager vergeleken met het vijfjarig gemiddelde van 85 ton. Ook het suikergehalte per hectare is lager, met een verwachte opbrengst van 13 ton suiker per hectare.

Door natte weersomstandigheden duurde het zaaien in sommige regio’s veel langer dan normaal, soms wel drie maanden in plaats van drie weken. “Dit jaar was het areaal vijf procent groter dan in 2023, dus een hogere opbrengst ligt dan voor de hand”, vertelt Paul Mesters, CEO van Cosun Beet Company. “De weersomstandigheden hebben echter voor lagere uitkomsten gezorgd. Een suikeropbrengst van 13 ton is zeven procent lager dan het langjarig gemiddelde.”

Het bedrijf verwacht de komende negentien weken bezig te zijn met het verwerken van de oogst van dit jaar. Dat zou betekenen dat de fabriek in Hoogkerk tot half januari draait.