Bijna een kwart van de Groningse banen is in de zorgbranche

nieuws
Foto: Fernando AUDIBERT from FreeImages

Maar liefst 23 procent van de banen in de gemeente Groningen is een baan in de zorg. Toch zijn er tekorten aan zorgmedewerkers: voor elke werkzoekende staan 2,6 vacatures open. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank.

Het aantal zorgbanen in de provincie Groningen is sinds 1996 bijna verdubbeld. Er werken nu 52.670 mensen in de zorg. Het aantal vacatures loopt daarom op. Landelijk is het tekort groter en bleef het aantal werkzoekenden achter op de vraag naar zorgmedewerkers. In heel Nederland zijn er 3,5 vacatures per werkzoekende.

“Het aantal banen in de zorg is explosief gegroeid, maar dat geldt niet voor het aangeboden personeel. Dit zorgt voor een gespannen markt”, zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank. “De zorg heeft lang de naam gehad dat het slecht betaalde banen zouden zijn. Onder andere door de personeelstekorten zijn er de laatste jaren in de CAO’s wel flinke stappen gemaakt qua salaris. Een ander groot voordeel van kiezen voor werken in de zorg is dat je meestal in de buurt een baan kunt vinden.”

In Groningen is grote behoefte aan meer verpleegkundigen: hiervoor zijn momenteel maar liefst 4,8 openstaande vacatures per werkzoekende. Groningse verzorgenden staan er beter voor: per werkzoekende in deze branche zijn er 2,6 openstaande vacatures.