Categorieën: Nieuws

Bouwvakkers en metaalarbeiders voeren actie in Stad en bezetten kantoor VNO-NCW

Zo’n 150 bouwvakkers en metaalarbeiders staken en voerden deze dag actie voor een betere zwaarwerkregeling. Tussen 10.00 en 13.30 uur bezette een deel van hen het kantoor van werkgeversorganisatie VNO-NCW op bedrijventerrein De Hoogte.

De actie begon buiten, met verschillende sprekers, onder wie Bart Plaatje en Piet Rietman van het dagelijks bestuur van de FNV. Daarna ging een groep vakbondsleden het gebouw binnen. De actievoerders wilden dat één van de bestuurders van VNO-NCW een handtekening zette onder de oproep van de bonden. Na ongeveer 2,5 uur gingen de vakbondsleden weer naar buiten.

Foto: Paul Blom
Foto: Rieks Oijnhausen

 

Peter van der Put, bestuurder FNV Bouwen & Wonen: ‘De mensen uit de bouw en metaal laten met deze staking en acties op andere plekken in het land zien hoe graag zij gezond hun pensioen willen halen en hoe graag zij daarna ook nog willen genieten van hun oude dag. Zonder goede regeling die eerder stoppen mogelijk maakt, zullen duizenden bouwvakkers en metaalarbeiders met zwaar werk gebroken de eindstreep halen.’

Net als honderden collega’s in Den Haag en Eindhoven staken de actievoerders voor een betere regeling. De actie valt middenin de landelijke actieweek van de FNV voor een permanente regeling waarmee mensen met zwaar werk eerder kunnen stoppen met werken.

Ook sectoren als het openbaar vervoer, ziekenhuizen, politie, metaal en industrie voeren deze week actie. De FNV voert al maandenlang actie voor een goede zwaarwerkregeling. De vakbond wil dat er na het aflopen van de Regeling Vervroegde Uittreding, eind volgend jaar, een permanente regeling komt. Ook vindt de FNV dat de regeling verbeterd moet worden, zodat iedereen met zwaar werk er gebruik van kan maken, ook mensen met weinig spaargeld of een laag pensioen. Verder zegt de vakbond dat aan de cao-tafel moet worden bepaald wat zwaar werk is.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

2 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

3 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

3 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

5 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

6 uur geleden

Nieuwe naam voor Peter Petersenschool in Haren

De Peter Petersenschool in Haren krijgt op 2 oktober een nieuwe naam. Dat meldt het…

7 uur geleden