Coalitie provincie Groningen ploft, ChristenUnie trekt stekker uit samenwerking

De coalitie van de Provinciale Staten in Groningen, bestaande uit BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang, is gevallen. Dat gebeurde woensdagavond na verdeeldheid tussen de coalitiepartijen over de aanleg van een windmolenpark bij de Eemshaven.

De coalitie viel nadat de ChristenUnie zich terugtrok uit de samenwerking tussen de vier partijen. Vervolgens dienden alle partijen gezamenlijk een motie in om de samenwerking te beëindigen.

De breuk ontstond door een conflict over de ontwikkeling van een windmolenpark bij de Eemshaven. In het coalitieakkoord van BBB, ChristenUnie, PvdA en Groninger Belang was afgesproken dat de ontwikkeling van het park zou doorgaan, in tegenstelling tot de aanleg van nieuwe windparken. De BBB, de grootste partij binnen de coalitie, stemde tegen deze afspraak, samen met twee leden van Groninger Belang.

ChristenUnie trekt de stekker eruit

De ChristenUnie reageerde fel op de tegenstem. De verdeeldheid binnen de coalitie leidde tot een urenlange schorsing na de stemming voor beraad. Uiteindelijk besloot de ChristenUnie dat de verdeeldheid zorgde voor een vertrouwensbreuk.

“Vandaag scheiden onze wegen,” stelde CU-fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek na het besluit om de samenwerking te beëindigen. “Maar de ChristenUnie blijft streven naar een betrouwbare overheid. Dat is wat Groningen van ons mag verwachten.”

‘Pijnlijk om onoverbrugbare verschillen te constateren’

“Wat we vandaag hebben moeten constateren, maar ook na indringende gesprekken in de afgelopen weken, is dat er onoverbrugbare verschillen zijn in hoe wij ‘betrouwbare overheid’ uitleggen,” aldus BBB-fractievoorzitter Gouke Moes. “Ook in hoe wij bepaalde afspraken hebben geïnterpreteerd. Het is pijnlijk om dat te constateren.”

PvdA-fractievoorzitter Pascal Roemers vult aan: “Het is geen mooie dag voor de provincie Groningen. Net als de ChristenUnie hebben we geen vertrouwen meer in de huidige coalitie. Het is pijnlijk, maar we zien geen manier waarop we op deze manier verder kunnen.”

“Het voelt als een treurige dag, want je bent toch met z’n allen op weg,” besluit fractievoorzitter Eric Bakker van Groninger Belang. “Maar de laatste tijd zag ik de meningen steeds verder uiteenlopen. Dan moet je een besluit nemen om verder te kunnen. Ik ben wat terneergeslagen, want het is een trieste dag. Maar het is niet anders.”

Eerste coalitie die valt na Statenverkiezingen

Met het einde van deze coalitie is de samenwerking in de provincie Groningen de eerste die valt na de Statenverkiezingen van maart vorig jaar.

“Een gevoel van verlies”, stelt Paas. “We weten niet waar dit toe leidt. We moeten nu gaan nadenken hoe dit nu verder moet. De Staten hebben aan het college een opdracht gegeven, maar die opdracht moet ook nog aanvaard worden. Eén ding is zonneklaar: Groningen moet vooruit. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. We gaan nu nadenken en er een nachtje over slapen. We gaan snel verkennen hoe we verder moeten.”