Fabriek voor vliegtuigen op waterstof bij vliegveld Eelde stap dichterbij

nieuws
Impressie via Fokker Next Gen

Op Groningen Airport Eelde werden maandag handtekeningen gezet onder een intentieverklaring voor de bouw van een assemblagefabriek voor waterstof-vliegtuigen op de luchthaven.

Het is nog niet de definitieve handtekening voor de bouw van de fabriek. Maar de partijen (provincies, onderwijsinstellingen en bedrijven) spraken wel af om een onderzoek te starten naar de bouw ervan. Fokker Next Gen (een zijdelingse opvolger van het originele Fokker-concern) wil haar hoofdkantoor in Noord-Nederland bouwen.

Als alles volgens plan verloopt, zet Fokker Next Gen de onderdelen voor de waterstofvliegtuigen in elkaar in Letland. Daarna vervoert men ze per schip naar de Eemshaven en brengt ze vervolgens naar Groningen Airport Eelde, waar de nieuwe assemblagefabriek de vliegtuigen in elkaar zal zetten. Het bedrijf wil ook een zogenaamde ‘Iron Bird’ op Eelde installeren, een opstelling waarbij ze de vliegtuigsystemen testen.

“Op Groningen Airport Eelde vinden we geschikte ruimte voor de bouw van onze assemblagehal”, zegt Juriaan Kellermann, directeur van Fokker Next Gen. “Het is een uitstekende locatie voor onze productiefaciliteit. We zijn blij met de steun uit de regio van zowel de overheid als het onderwijs, en we zijn enthousiast over de mogelijkheden om een stabiel luchtvaartsysteem in Nederland te ontwikkelen.”


Vertegenwoordigers van Groningen Airport Eelde, Provincie Drenthe, Provincie Groningen, Provincie Fryslân, Groningen Seaports, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij (NV NOM), AlfaCollege, Noorderpoort, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanze en FB Oranjewoud kwamen maandagochtend bij elkaar om de intentieverklaring te tekenen – Foto via Groningen Airport Eelde