Categorieën: Nieuws

Gaswinning verboden? Bewoners Thesinge openen nieuwe ‘gaslocatie’: ‘Blijkt eenvoudiger om gasput te openen’

Vanaf dinsdag (1 oktober) is het per wet verboden om gas te winnen uit het grote Groningerveld. Thesinge trekt zich daar nog niets van aan: bewoners openen komende zaterdag symbolisch een nieuwe gaslocatie bij hun dorp.

De bewoners proberen nu al vier jaar om van de NAM-locatie Ten Boer 1 een groene herdenkingsplek over de gevolgen van 65 jaar gaswinning te maken.  Toukomst heeft één miljoen euro toegezegd voor het vergroenen van deze en andere gaslocaties in de provincie, maar dit doel lijkt nog ver weg.

De bewoners vinden het daarom tijd voor actie, zeker omdat komende zaterdag de dag zou zijn van het herdenkingsmoment rond het stopzetten van de gaswinning. Dit moment is uitgesteld tot komend voorjaar, omdat de vergunningen ervoor niet op tijd binnen water.

“Symbolisch of niet, evenals de aanpak van de gevolgen van de gaswinning bleken ook die ambities te groot en is de dag uitgesteld”, aldus Ernst Lofvers, lid de werkgroep uit het dorp die de gaswinningslocatie wil gaan vergroenen. “Het blijkt eenvoudiger om een ontsierende gasput te openen waarmee miljarden worden verdiend, dan een put te sluiten en die naar wens van de Groningers om te vormen tot een groene herdenkingsplek waar lief, leed, historie en toekomst samenkomen.”

De werkgroep nam daarom kunstenaar Arjen Boerstra in de arm te nemen voor het ontwerp van een symbolische nieuwe gaswinningslocatie, vervolgt Lofvers: “Eén symbolische, waar we zonder regels en belangen het gesprek kunnen openen en waarmee we een boodschap afgeven richting politiek en bestuur. ‘Vanuit hier’ willen we eindelijk écht beginnen met de beloofde vergroening van de gaslocaties, vóórdat ze allemaal onder het maaiveld zijn verdwenen en vergeten.”

Volgens de werkgroep blijkt het herstel van dit stukje Groningen lastiger dan gedacht, besluit Lofvers: “Het is er nog net zo desolaat als toen. Geregeld maken we ons zorgen of bestuurders en politici zich daadwerkelijk hard willen maken voor ons plan. Er wordt nu alweer gesproken over een nieuw programma: ‘Nij Begun’, met burgerparticipatie en al. Dat is prachtig, maar we hopen ook dat de al gehonoreerde burgerinitiatieven van Toukomst alsnog tot een goed resultaat komen.”

De nieuwe ‘gasput’ wordt op 5 oktober om 14.00 uur feestelijk geopend tegenover de gas- en -monitoringslocatie Ten Boer 1 aan de Lageweg in Thesinge. De ‘gasput’blijft vier weken operationeel. Iedereen is van harte welkom om de opening bij te wonen. Op zaterdagen (tussen 14.00 en 16.00 uur) is de werkgroep aanwezig om ideeën op te halen over de toekomst van de te sluiten locaties. Op 26 oktober wordt de symbolische put weer ontmanteld.

Tom Veenstra

Recente berichten

Hockeyvrouwen Groningen verslaan Leiden met strafcorners

De hockeyvrouwen van Groningen hebben zondag in en tegen Leiden met 4-2 gewonnen. (meer…)

27 seconden geleden

Twee grote bubbeltenten op Grote Markt voor waterstofevenement

Vorig jaar stond de kleine versie al eens op de Grote Markt voor Let's Gro.…

18 minuten geleden

Van Ketwich Verschuurlaan vanaf vrijdag week dicht voor alle verkeer

De Van Ketwich Verschuurlaan is vanaf komende vrijdag een week dicht voor al het verkeer…

23 minuten geleden

Komend gasjaar voldoende aanbod, maar tekort mogelijk bij koude winter en stokkende aanvoer

Voorlopig is er hoogstwaarschijnlijk voldoende aardgas in Nederland, maar bij een koude winter en stokkende…

30 minuten geleden

Vrouw uit Oosterwolde (32) fleste basisschool in Haren voor halve ton

De rechtbank in Groningen heeft een 32-jarige vrouw uit Oosterwolde veroordeeld tot een taakstraf, omdat…

43 minuten geleden

UMCG en ziekenhuis in Zwolle gaan verder samenwerken

Het UMCG en het Isala-ziekenhuis in Zwolle gaan intensiever samenwerken op het gebied van wetenschappelijk…

1 uur geleden