Categorieën: Nieuws

Groninger Museumnacht uitverkocht met 3.500 bezoekers: “Veel internationale jongeren”

De achtste editie van de Groninger Museumnacht is een succes geworden. Volgens de organisatie heeft het evenement ruim 3.500 bezoekers getrokken en was het daarmee volledig uitverkocht.

“Bij deze editie waren er op zeven locaties in de binnenstad tentoonstellingen, optredens en andere activiteiten te bekijken”, laat projectleider Lynn Zwartsenburg weten. “Zo waren de deuren van het Groninger Museum, Museum aan de A, het Universiteitsmuseum, Noorderlicht, Synagoge Groningen en Forum Groningen tot 01.00 uur ’s nachts te bezoeken. Ook de deuren van de A-kerk waren geopend waar het GRID Grafisch Museum aanwezig was.”

“Je trekt de musea uit de normale context”
Het geheim van het succes is volgens de organisatie de programmering in combinatie met de nachtelijke sfeer. “De kern van het evenement is dat er samengewerkt tussen de zeven musea. Daaromheen wordt er een programma bedacht met allerlei verschillende onderdelen als lezingen, workshops, muziek, dans en poëzie. Daardoor trek je het museum eigenlijk uit de normale context waardoor je een heel ander publiek aantrekt. En dat is ook precies ons doel. Om op een verrassende manier een sneak peak te bieden voor het aanstaande seizoen.”

“Veel jonge, internationale bezoekers”
Het evenement wordt elk jaar geëvalueerd: “Uit de eerste cijfers blijkt dat we bij deze editie voornamelijk bezoekers hebben getrokken in de leeftijd van 20 tot 45 jaar. Ook veel internationale jongeren kwamen langs. Wat daarnaast opvalt is dat de spreiding heel goed is. Bezoekers bezoeken ook daadwerkelijk meerdere musea. En ik denk dat dit evenement, in deze vorm, een hele laagdrempelige manier biedt om bij een museum binnen te stappen.” En er was veel te zien. Iets dat in het oog sprong was een heuse drakendans bij het Groninger Museum. Ook waren op de Werkmanbrug personen te zien die verkleed waren als porseleinen figuren. Dit was omdat het museum 150 jaar bestaat.

Tekst gaat verder onder de foto’s:

Een drakendans bij het Groninger Museum. Foto: Rieks Oijnhausen
De deuren van het Groninger Museum waren tot in de nacht geopend. Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen

Nieuwe onderdelen
In vergelijking met eerdere edities waren er ook verschillende nieuwe elementen toegevoegd. “Dit jaar hebben we de samenwerking gezocht met de Stadjerspas. De deelnemende musea hebben een aantal kaartjes beschikbaar gesteld aan inwoners die een Stadjerspas hebben. Daarnaast was de Regenboog Route een nieuw onderdeel. Met deze wandelroute werden alle zeven musea aangedaan waarbij regenboog-programmaonderdelen werden uitgelicht.” Zo was in de Synagoge een expositie te zien over Jacob Israël de Haan. De Haan is de auteur van de eerste autobiografische homoseksuele roman. In Studio Noorderlicht konden bezoekers deelnemen aan een Drag Bingo Show.

Vervolg?
De Groninger Museumnacht is in een aantal jaren een begrip geworden in de stad. “Met dit evenement is het mogelijk om op een hele laagdrempelige en ludieke manier kennis te maken met de musea die zich in onze stad bevinden. Een vervolg gaat er dan ook zeker komen. De datum voor de negende editie wordt binnenkort bekendgemaakt.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Bewoners, vluchtelingen en asielzoekers vieren wijkfeest in Klein Martijn: “Ik ben niet trots op Nederland, wel op Groningen”

In de wijk Klein Martijn vond zaterdagavond een wijkfeest plaats. Behalve de wijkbewoners waren ook…

31 minuten geleden

FC Groningen verliest Derby van het Noorden terecht

FC Groningen heeft zondagmiddag terecht met 2-1 verloren van SC Heerenveen. (meer…)

36 minuten geleden

Wijde wereld lonkt voor Capriccio Clarinet Orchestra: “Na Dublin wachten Bremen, Italië en wellicht Zuid-Korea”

Het Capriccio Clarinet Orchestra uit Haren heeft de wind in de zeilen. Waar het orkest…

5 uur geleden

Persoon overlijdt bij aanrijding met trein in Hoogkerk

Bij een aanrijding op een spoorwegovergang op de Zuiderweg in Hoogkerk is in de nacht…

5 uur geleden

Woningnood weegt zwaarder dan veiligheid- en gezondheidsrisico’s bij bouw 160 appartementen Reitdiepzone

Het plan om een nieuw appartementencomplex met 160 woningen te bouwen aan de Friesestraatweg gaat…

6 uur geleden

Brief reclamebelasting is geen aanslag: “Gegevens die verzameld zijn kun je controleren”

De brief die ondernemers afgelopen week hebben ontvangen over de reclamebelasting is nog geen aanslag.…

6 uur geleden