Categorieën: OOG Ochtendshow

Kleer’nZooi XXL: ‘Het is een duurzaam kledingparadijs’

Een duurzaam kledingparadijs: zo wordt het duurzame kledingevenement Kleer’nZooi XXL omschreven. Het is een podium voor diverse ondernemers en organisaties om hun diensten en producten op dit gebied te laten zien.

Manon Prins is van de organisatie van Kleer’nZooi XXL en vertelde erover in radioprogramma OOG Ochtendshow:

OOG Ochtendshow - 02-09-2024 Kleer'nZooi XXL

Het evenement wordt georganiseerd vanaf 13 september en op 5 oktober is een grote finale van het evenement. Het is de derde keer dat het evenement wordt georganiseerd. In voorgaande edities was dit het op één dag georganiseerd. De eerste editie trok 200 bezoekers, maar de tweede editie was goed voor 2100 bezoekers. Dat smaakte naar meer: “We willen mensen inspireren om op een andere manier naar hun kledingkast te laten kijken”, vertelt Prins, “Daarvoor zijn al superveel toffe initiatieven in Groningen en die bieden wij een podium, maar dit jaar wilden we groter en zetten we Groningen drie weken lang in het teken van duurzame textiel!”

Uitgebreid programma

Op 5 oktober wordt een groots evenement georganiseerd in de Martinikerk, vertelt Prins. “Dan hebben we het over belangrijke thema’s als kleding ruilen, kleding lenen bij de kledingbieb en ook tweedehands kleding kopen.” Met kleding ruilen kun je eigen kleding meenemen en dan omruilen voor een ander artikel en de kledingbieb is een systeem waar je voor een korte periode kleding kunt lenen.”
Daarnaast is er ook een gedeelte in het Groninger Forum, met o.a. een modeshow met de titel ‘Betere Bodeshow’. Dit is een modeshow op basis van duurzame kleding.

Workshop

Voorafgaand worden ook diverse workshops georganiseerd. Zo is er een workshop met zeefdrukken. Met deze techniek kun je oudere kleding opnieuw stylen en persoonlijker maken door ze te voorzien van een opdruk. Er is ook een workshop om kleding te repareren. “Vroeger was dat heel normaal, bijvoorbeeld dat iemand zijn sokken ging stoppen, maar dat is een ambacht dat helemaal verdwenen is”, constateert Prins, “en zo kun je leren repareren.” Ook is er een workshop waarbij bijvoorbeeld bloezen worden gecombineerd tot een crop-top, of andere manieren om kleding te upcyclen.

Vrijwilligers gezocht

Het evenement wordt georganiseerd door 23 vrijwilligers, vertelt Prins, waarbij natuurlijk altijd mensen welkom zijn om het team uit te breiden. “Voor evenement zelf zoeken we handjes voor de opbouw, afbouw, tijdens de dag zelf, het organiseren van de kledingruil, enz.

Het evenement Kleer’nZooi XXL wordt van 13 september t/m 5 oktober georganiseerd. Alle informatie, zoals het programma in informatie voor vrijwilligers, is te vinden op hun website.

De OOG-Ochtendshow is een vrolijke radioshow met het lokale nieuws, de beste muziek en natuurlijk het weer en beluister je iedere werkdag van 07:00 – 09:00 uur op OOG Radio. Hier vind je alle interviews van de OOG Ochtendshow.

Rick van der Velde

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

4 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden