Categorieën: Nieuws

Koen Schuiling beboet voor ‘schennis van de eerbaarheid’, burgemeester noemt beschuldiging vals en stapt naar rechter

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen heeft een straf gekregen van het Openbaar Ministerie (OM) voor ‘aanstootgevend gedrag’ en ‘schennis van de eerbaarheid’. Schuiling ontkent de beschuldiging, accepteert de boete van 250 euro niet en besluit de zaak voor de rechter te brengen.

Een woordvoerder van Schuiling bevestigt de ontstane situatie, nadat het Dagblad van het Noorden het voorval woensdagmiddag aan het licht bracht. Schuiling stelt dat de boete is opgelegd vanwege een “valse beschuldiging” en een “pijnlijk misverstand”, laat de burgemeester weten in een verklaring.

‘Reactie op buikpijn verkeerd opgevat’

Het incident vond plaats in maart, toen Schuiling door de politie werd aangesproken in zijn auto na een melding van een andere weggebruiker. De burgemeester verklaarde dat hij last had van plotselinge buikpijn door een medische aandoening, maar dat een andere weggebruiker zijn reactie verkeerd interpreteerde als ongepast gedrag. Ondanks zijn uitleg kreeg hij toch een boete opgelegd door het OM Oost-Nederland.

“Wat mij wordt verweten, is een misverstand. De strafbeschikking van 250 euro die ik van het Openbaar Ministerie heb gekregen, is onterecht”, laat Schuiling weten. “Ik heb mij hier tegen verzet en ik vecht dit bij rechtbank aan. Ik heb er alle vertrouwen in dat de rechter deze fout van het OM zal rechtzetten. In afwachting van de zitting bij de rechtbank is dit het enige dat ik over deze situatie kan zeggen. Mensen die mij kennen weten dat ik hecht aan mijn privacy, maar ik zal de rechtbank op basis van alle beschikbare informatie overtuigen dat hier sprake is van een pijnlijk misverstand.”

‘Moment van afscheid nemen versneld’

Schuiling kondigde begin deze maand zijn vertrek aan.  Zijn besluit om op te stappen was volgens Schuiling al genomen voor het incident in maart, maar de burgemeester erkent dat het zijn besluit heeft versneld. “De energie die deze valse beschuldiging de afgelopen tijd heeft gekost, komt bovenop de intensieve jaren die achter mij liggen. Het is, zoals in mijn ontslagbrief gezegd, niet de reden voor mijn besluit om te stoppen. Maar het heeft het moment van afscheid nemen wel versneld. Ook om de onnodige en onterechte schade aan het ambt van burgemeester van én voor Groningen, te beperken.”

De volledige reactie van Koen Schuiling is hier te lezen.

OM bevestigt:  boete was voor ‘schennis van de eerbaarheid’

Het Openbaar Ministerie liet later op woensdagavond aan verschillende media weten dat aan Schuiling inderdaad een strafbeschikking is opgelegd vanwege ‘schennis van de eerbaarheid’. De zaak werd behandeld door de afdeling Oost-Nederland van het OM, om zo belangenverstrengeling te voorkomen. Het OM laat weinig los over de zaak, omdat Schuiling de zaak nog gaat aanvechten bij de rechter.

Het vergrijp ‘schennis van de eerbaarheid’ betekent een vorm van gedrag waardoor de openbare zeden of de openbare zedelijkheid kan worden geschonden. Veel zaken kunnen vallen onder ‘schennis van de eerbaarheid’, maar vaak wordt de term gebruikt bij misdrijven als ‘potloodventen’ of het hebben van seks in het openbaar.

Tom Veenstra

Recente berichten

Coalitie provincie Groningen ploft, ChristenUnie trekt stekker uit samenwerking

De coalitie van Provinciale Staten in Groningen, bestaande uit BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang,…

1 minuut geleden

Donar verliest eerste duel in Europese competitie

Donar heeft woensdagavond in het Poolse Warschau zijn eerste wedstrijd in de European North Basketball…

55 minuten geleden

Gemeente kan niet structureel garant staan voor LVV-opvang nu geldkraan uit Den Haag wordt dichtgedraaid

De gemeente is druk in gesprek met alle betrokken partijen rond de Landelijke Vreemdelingen Voorziening…

1 uur geleden

Lof voor plan om noordelijke wijken impuls te geven: “Waken dat we niet teveel aan het stuur gaan zitten”

Een plan om de leefbaarheid en veiligheid in de noordelijke wijken een impuls te geven…

2 uur geleden

Flitspaal aan Europaweg schiet weer de meeste bonnen, maar aantal overtreders daalt flink

Steeds meer automobilisten lijken te beseffen dat het echt afremmen geblazen is op de Europaweg…

2 uur geleden

Stadjer (55) blijft twee weken in voorarrest na schietpartij bij Hoogkerk

Eén van de twee mannen die een week geleden werden aangehouden vanwege een schietincident op…

3 uur geleden