Noorderzijlvest: “Voldoende regen gevallen, gestopt met aanvoer van water uit IJsselmeer”

nieuws
Foto: Waterschap Noorderzijlvest

In het gebied van waterschap Noorderzijlvest is in de maand augustus voldoende regen gevallen waardoor er niet langer water aangevoerd hoeft te worden vanuit het IJsselmeer. Dat blijkt uit het ‘waterbeeld’ van het waterschap dat maandelijks wordt gepresenteerd.

Landelijk is er sprake van een tekort aan regenwater. Dit tekort ligt op ongeveer 64 millimeter. Wanneer gekeken wordt naar het gemiddelde over de afgelopen jaren dan ligt dit cijfer op 100 millimeter. Dit betekent dat het tekort fors minder groot is. “De afgelopen drie weken was het warm en in augustus viel wat minder regen dan normaal”, laat het waterschap weten. “Met name in de tweede helft van augustus vielen er wel geregeld buien met lokaal soms veel neerslag. Voor de komende veertien dagen is de verwachting dat er ongeveer 30 millimeter regenwater gaat vallen.”

Aanvoer
Omdat er voldoende regen is gevallen is het waterpeil op voldoende niveau. “Half augustus is er gestopt met het aanvoeren van water van het IJsselmeer naar Groningen. Naar het Drentse deel dat wij beheren voeren we nog wel water aan. Door de zanderige ondergrond zakt het water daar sneller weg. Het aanvoeren van water heeft daarnaast als voordeel dat er voldoende stroming ontstaat waardoor water niet stilstaat.”

Beregenen
Doordat er voldoende neerslag is gevallen betekent dit ook dat de grondwaterstand op niveau is. Akkerbouwers hoefden daardoor hun gewassen niet of bijna niet te beregenen: “We hebben in augustus een klein aantal beregeningsaanvragen gehad. Het ging daarbij onder andere om het beregenen van uien, spruiten, aardappelen en suikerbieten. Voor de rest van dit jaar verwachten wij geen beregeningsaanvragen meer.”