ORKZ viert 45-jarig bestaan met feest tot in de kleine uurtjes

Het Oude RKZ aan de Verlengde Hereweg werd 45 jaar geleden gekraakt en dat werd afgelopen weekeinde gevierd met een groot feest.

Het toenmalige Rooms Katholieke Ziekenhuis werd in september 1979 door beide kraakorganisaties die de stad toen rijk was (Kraak Organisatie Groningen en Praktische Kraakgroep Groningen) bezet en was het grootste kraakpand van Nederland.

Het ziekenhuis stond leeg na de verhuizing naar de Van Swietenlaan. De gemeente wilde het pand slopen om er dure koopwoningen neer te zetten. De kraak werd in 1985 gelegaliseerd. Later is het beheer van het pand overgedragen aan de bewoners zelf.

Er wonen nu ongeveer 250 mensen en er is onder meer een concertzaal, een bar, een eethuis, een bioscoop en een theater.

De festiviteiten begonnen zaterdag halverwege de middag op diverse locaties in het ORKZ, zoals op het parkeerterrein, de binnentuin en op podia in het gebouw. Er waren veel optredens, workshops en een kinderprogramma.

Veel mensen wisten het feest te vinden en er hing een goede sfeer. Aan het einde van de avond verplaatsten de activiteiten zich allemaal naar binnen waar nog tot in de kleine uurtjes van de muziek werd genoten.