Actievoerders gaan voor Martinikerk liggen tijdens opening Academisch Jaar, politie grijpt in

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Rectoren van Rijksuniversiteit Groningen liepen maandagmiddag in toga van het Academiegebouw naar de Martinikerk. Voordat ze de deur binnen konden, moesten ze wel eerst over een aantal Pro-Palestijnse activisten stappen.

Voor zover bekend heeft de RUG niet ingegrepen, aldus verschillende media. De politie zou zeker één, maar mogelijk meerdere personen hebben aangehouden. Dat gebeurde nadat actievoerders, die inmiddels weer waren opgestaan toen de deuren dicht gingen, besloten om op de deuren en ramen van de kerk te bonken toen de genodigden binnen waren. De aanhoudingen vonden plaats op de Grote Markt.

De actievoerders hadden al aangekondigd via sociale media dat ze zouden demonstreren. Op de Grote Markt kwam een groep bijeen voordat het cortège van hoogleraren aankwam. Bij aankomst van de stoep ging een aantal van hen voor de ingang van de Martinikerk onder de Martinitoren liggen. Daardoor moesten genodigden noodgedwongen over actievoerders heen stappen om binnen te komen.

Tijdens de protestactie klonk ook lawaai van medestanders van achter het publiek. De actievoerders willen dat de RUG haar banden verbreekt met Israël en met instellingen die het land of de oorlog in Gaza faciliteren.