‘Gemeente moet iets doen tegen sterke huurverhoging voor lage inkomens’

De huren in Nederland zijn de afgelopen dertig jaar nog nooit zo hard gestegen, vooral voor sociale huurwoningen. Daar moet iets aan gebeuren, vindt de Partij van de Arbeid. Het gemeentebestuur moet daar iets aan proberen te doen, aldus de fractie in de gemeenteraad.

Ook in Groningen is het huren van een sociale huurwoning duurder geworden door verhogingen. De PvdA vraagt daarom aan het gemeentebestuur om te achterhalen hoeveel de huren in Groningen precies zijn verhoogd. Daarnaast vraagt de PvdA aan het college om afspraken te maken met de corporaties om verdere huurverhogingen te voorkomen voor de groep huurders met de laagste inkomens.

Ook vraagt de PvdA het gemeentebestuur om er bij corporaties op aan te dringen huurders met de kleinste portemonnees te compenseren door hun huren te verlagen. Corporaties hebben de mogelijkheid om inkomensafhankelijk een extra bijdrage te vragen.

De PvdA wil die, bij wijze van experiment, graag gebruiken om de laagste inkomens te ontzien, vertelt PvdA-raadslid Rico Tjepkema: “Groningers die het minste te makken hebben, moeten nu extra lappen. Zij krijgen de rekening terwijl ze vaak al moeite hebben om hun rekeningen te betalen. Zo kunnen de breedste schouders op een eerlijke manier de zwaarste lasten dragen.”