Categorieën: Nieuws

RUG-hoogleraar Caspar van den Berg stopt als VVD-senator

Caspar van den Berg, hoogleraar Publieke Instituties en Openbaar Bestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL), stopt als senator voor de VVD in de Eerste Kamer. Volgens Van den Berg is zijn werk in de Eerste Kamer niet te combineren met zijn werk voor de universiteitskoepel.

Van den Berg bood zijn ontslag dinsdagochtend aan in een brief aan Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD).

In de brief schrijft Van den Berg: “De reden om op dit moment te stoppen als senator is dat mij is gebleken dat deze rol zich moeilijk laat combineren met mijn hoofdfunctie als voorzitter van Universiteiten van Nederland. De afgelopen periode heb ik geprobeerd om deze functies naast elkaar te vervullen. ln de praktijk blijkt dit lastiger dan vooraf voorzien. De tijd en toewijding die mijn hoofdfunctie de komende periode zal vragen, staat het gelijktijdig uitoefenen van het kamerlidmaatschap in de weg.”

Conflicterende belangen dreigen

Hoewel Van den Berg stelt dat ’tijd en toewijding’ de reden zijn voor zijn vertrek, komt het werk van Van den Berg als voorzitter van de UNL mogelijk ook snel in conflict met zijn werk als senator op een ander vlak. Het kabinet is van plan flink te bezuinigen op het hoger onderwijs en de koepel van universiteiten is faliekant tegen deze plannen. Wanneer na Prinsjesdag blijkt dat deze plannen worden doorgezet door het kabinet, zou dat mogelijk betekenen dat Van den Berg de bezuinigingen moet gaan verdedigen binnen de Eerste Kamer.

Bekende naam

Van den Berg is sinds 2017 hoogleraar Publieke Instituties en Openbaar Bestuur bij de RUG en sinds vorig jaar ook de decaan van de Campus Fryslân. Van den Berg volgde begin dit jaar interim-voorzitter Jouke de Vries (bestuursvoorzitter van de RUG) op als baas van de UNL, de Nederlandse koepelorganisatie voor universiteiten.

In de Eerste Kamer werd Van den Berg, vooral in Groningen, bekend als de senator die in april korte tijd voor het wetsvoorstel om het Groningse gasveld te sluiten leek te gaan liggen. Dat zorgde voor veel ophef, zowel in het parlement als in Groningen. Van den Berg klaarde snel de lucht en twee weken later stemde de senaat alsnog in met het wetsvoorstel.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

7 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

8 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

9 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

10 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

11 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

11 uur geleden